3. 6. 2022, 15:39 | Vir: STA

Že STOTI dan vojne: kakšno sporočilo je svetu poslal Zelenski?

Profimedia/fotomontaža

Medtem ko Združeni narodi opozarjajo, da v vojni v Ukrajini ne bo zmagovalcev, je predsednik Zelenski prepričan o nečem drugem! Kaj je povedal v nagovoru?

Zmaga bo ukrajinska, je v video nagovoru ob stotem dnevu vojne dejal predsednik Volodimir Zelenski, ob njem sta bila tudi premier Denis Šmihal in predsedniški svetovalec Mihajlo Podoljak.

Kijeva jim ni uspelo zasesti!

Rusko napredovanje je ukrajinska vojska uspela upočasniti in jih odvrniti od zasedbe glavnega mesta Kijev, zaradi česar se je Moskva odločila vse moči upreti v zasedbo Doneškega bazena na vzhodu.

Po besedah Zelenskega Rusiji ne bo uspelo. "Naša ekipa je bistveno večja. Ukrajinske oborožene sile so tu. Kar pa je najpomembneje, tu so naši državljani, ki Ukrajino branijo že sto dni," je dejal.

Zelenski je ob stotih dneh vojne na Twitterju objavil tudi optimistično skupinsko fotografijo. S pripisom: "Zmagali bomo!"

"Rusi nadzirajo petino našega ozemlja"

Rusija sicer po besedah Zelenskega trenutno nadzira petino ukrajinskega ozemlja, s čimer je potrojila površino zasedenega ozemlja iz leta 2014, ko je zasedla Krim in dele Donbasa.

Najsrditejši boji trenutno potekajo v industrijskem mestu Severodoneck. Pri tem naj bi po besedah Zelenskega ruska vojska napadala tako ukrajinsko vojsko kot civilno infrastrukturo.

Položaj v sosednjem mestu Lisičansk je prav tako zaskrbljujoč. Približno 60 odstotkov infrastrukture in gospodinjstev je uničenih, medtem ko internet in bencinske črpalke ne delujejo, je dejal župan mesta Oleksandr Zaika.

Profimedia

Medtem je župan Slovjanska, mesta, ki se nahaja približno 80 kilometrov od Severodonecka, prebivalce zaradi okrepljenih bombnih napadov pozval k evakuaciji. V mestu je prekinjen tudi dotok vode in elektrike.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol