4. 11. 2023, 19:35 | Vir: STA

Zelenski iskreno o vojni z Rusijo: "Nismo v slepi ulici"

Profimedia

Čeprav priznava, da Rusija "nadzoruje nebo", po njegovih besedah vojna ni zastala.

Vojna med Izraelom in Hamasom odvrača mednarodno pozornost od konflikta v Ukrajini, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Opozoril je, da je to eden od ciljev Rusije, a je prepričan, da bo Ukrajina ta izziv obvladala, poročajo tuje tiskovne agencije. Zanikal je tudi, da je vojna v Ukrajini v slepi ulici.

Zelenski je zavrnil navedbe vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske Valerija Zalužnega o zastoju v vojni z Rusijo, ki da se zdaj premika v pozicijsko oziroma statično fazo, kar naj bi koristilo Moskvi, saj bi ji to omogočilo, da obnovi svojo vojaško moč. "Vsi postajajo utrujeni in obstajajo različna mnenja. To je jasno, vendar nismo v slepi ulici," je dejal na novinarski konferenci v Kijevu po pogovorih s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki je ob obisku v Kijevu izrazila zadovoljstvo z reformami v državi. 

Zelenski je priznal, da Rusija "nadzoruje nebo" in da Ukrajina nujno potrebuje vojna letala F-16 ameriške proizvodnje in napredno protiletalsko obrambo, poroča britanski BBC.

Ukrajinski voditelj je spomnil, da se je lani veliko govorilo tudi o pat poziciji na fronti v Ukrajini, vendar je opozoril na kasnejše vojaške zmage Kijeva v regijah Harkov na severovzhodu in Herson na jugu države.

Ukrajinski predsednik je tudi zavrnil navedbe, da je pod vse večjim pritiskom zahodnih držav, naj začne pogajanja z Rusijo. "Nihče med našimi partnerji ne pritiska na nas, da bi se usedli z Rusijo, se z njimi pogovarjali in jim nekaj dali," je dejal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol