L. PA. | 22. 1. 2024, 19:00

Razvpiti medijski mogotec si na prestižni lokaciji gradi dvorec, kakršnega še niste videli (FOTO, VIDEO)

TikTok/zeljkomitrovic_/posnetek zaslona

Dvorec se bo razprostiral na več kot 6000 kvadratih, vrednost gradnje pa naj bi bila okoli 10 milijonov evrov.

Naselje Dedinje v občini Savski venac velja za enega lepših predelov srbske prestolnice Beograd. Nekdaj je bil to najbolj prestižen del mesta in prostor, kjer so si vile gradile številne znane osebnosti in politiki.

Danes primat najprestižnejšega beograjskega okraja postopoma prevzemajo drugi deli mesta, na primer Beograd na vodi, še vedno pa so Dedinje znane kot lokacija Hiše cvetja, kjer je pokopan nekdanji predsednik SFRJ Josip Broz Tito, in rezidence Karađorđević, v kateri živijo potomci nekdanjega jugoslovanskega kralja Aleksandra I. Karađorđevića.

Toda v naselju zdaj raste zgradba, ki bo, vedo povedati ogorčeni Beograjčani, nepovratno skazila videz okolice. Gre za razkošno hišo, natančneje dvorec, srbskega medijskega magnata Željka Mitrovića, lastnika zloglasne televizije TV Pink. Tudi stavba TV Pink sicer stoji prav na Dedinju.

Mitrović je leta 2019 na Dedinju kupil takrat najdražji objekt v tem naselju, predvojno vilo v Užički ulici, ki je bila pred tem v lasti kontroverznega poslovneža Stanka Subotića Caneta, pred nekaj leti nezakonito oproščenega obtožbe tihotapljenja cigaret v devetdesetih letih, je poročala Nova.rs.

Za vilo je Mitrović, ki se ga ravno tako ne drži najboljši sloves – ne le zaradi vsebin TV Pinka, temveč naj bi državi poleg tega zaradi neplačevanja davkov dolgoval več milijonov evrov –, odštel kar 4,5 milijona evrov.

Vilo je zrušil in zdaj na tem mestu gradi glomazni dvorec v neoklasičnem slogu, ki naj bi postal nekakšna sodobna Cerkev svetega Save, ki velja za največjo pravoslavno cerkev v Beogradu in na Balkanu. Tudi poimenoval ga je nič manj ambiciozno: Cerkev svetega Žeksa (Hram svetog Žeksa).

@zeljkomitrovic_

Opet na tviteru pišu da sam umro! To je razlog zašto žurim da iz carstva nebeskog završim ovaj HRAM SVETOG ŽEKSA, da imaju tviteraši gde da mi “zapale sveću”

♬ Ameno - Remix - ERA

Dvorec se bo razprostiral na več kot 6000 kvadratih, vrednost gradnje pa naj bi bila okoli 10 milijonov evrov. Kompleks dvorca bo med drugim vključeval bazen, koncertno dvorano, studio, spa center, fitnes, kinodvorano in še marsikaj.

Sumljiva gradnja

Ne le, da je Mitrovićev dvorec nesramno drag in da očividcem ni povsem jasno, kaj bo počel s tako velikim posestvom – po poročanju novinarjev Birna so zanj pri gradnji veljala celo druga pravila kot za običajnega državljana.

Na Dedinju, konkretno na parceli, kjer gradi Mitrović, je namreč po njihovem poročanju po urbanističnem načrtu mogoče zgraditi največ 2.047 kvadratnih metrov velik objekt, Mitrović pa lahko na istem zemljišču zgradi več kot 6.000 kvadratnih metrov – po čudežu je njegova gradnja v skladu z urbanističnim načrtom, ima pa tudi veljavno gradbeno dovoljenje, ki mu ga je izdal mestni Sekretariat za urbanizem.

Številni srbski arhitekti in družbeni kritiki so ob tem opozorili, da zakoni za mogotce, ki so zlizani z aktualnim režimom, očitno ne veljajo.

Kompleks dvorca bo med drugim vključeval bazen, spa center, fitnes in kinodvorano.

Kompleks dvorca bo med drugim vključeval bazen, spa center, fitnes in kinodvorano.

TikTok/zeljkomitrovic_/posnetek zaslona

Krivec za napačne vrednote v srbski družbi?

Zloglasnega Mitrovića sicer imenujejo človek za vse režime, je nedavno poročal N1. V devetdesetih letih se je namreč povezoval z Miro Marković, soprogo Slobodana Miloševića, in gradil svoj imperij na podlagi tega dobrega prijateljstva, a je po padcu Miloševića uspešno deloval tudi pod drugimi režimi.

Pod Aleksandrom Vučićem njegov TV Pink velja za provladno televizijo, na njem pa je delež resničnostnih šovov, ki brezsramno promovirajo nasilje, spolnost in kriminalno življenje, praktično največji, zato ga številni krivijo za porast nasilja v srbski družbi, posredno tudi za morilski pohod 13-letnika na beograjski osnovni šoli maja lani.

Po morilskem pohodu in protestih, ki so mu sledili, je Mitrović Vučiću obljubil, da bo ukinil kontroverzni resničnostni šov Zadruga, vendar ga je v resnici samo preimenoval v resničnostni šov Elita.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol