L. PA. | 21. 4. 2024, 08:00

Nespodbudne številke: vse več zdravstvenih zapletov zaradi pitja alkohola tudi pri ženskah

Profimedia

Čeprav moški še vedno pogosteje umirajo zaradi zdravstvenih težav, povezanih s prekomernim pitjem alkohola, se tudi smrti žensk zaradi enakega vzroka strmo vzpenjajo.

Študija, ki je bila pretekli teden objavljena v publikaciji JAMA Health Forum, prinaša nič kaj spodbudne podatke: vse več žensk v ZDA zlorablja alkohol do te mere, da to vodi v zdravstvene težave ali celo smrt.

Študija je preučevala podatke o zavarovalnih zahtevkih med letoma 2017 in 2021, vključeni pa so bili podatki več kot 14 milijonov Američanov, starejših od 15 let.

Že v prvem letu pandemije koronavirusa je bila pri ženskah, starih med 40 in 64 let, verjetnost za zaplete, povezane z alkoholom, znatno višja od pričakovanj. Med zapleti so bile tako z alkoholom povezane kardiovaskularne in jetrne bolezni kot tudi hudo odtegnitveno stanje.

In čeprav moški še vedno pogosteje umirajo zaradi zdravstvenih težav, povezanih s prekomernim pitjem, se tudi smrti žensk zaradi enakega vzroka strmo vzpenjajo. "Vrzel se oži," je za New York Times dejala dr. Bryant Shuey, redna profesorica medicine na Univerzi v Pittsburghu in glavna avtorica omenjene študije.

Skrb vzbujajoči rezultati

Študija je preučevala resne zdravstvene težave, povezane s pitjem alkohola: bolezni jeter in srca, vnetje želodčne sluznice, pankreatitis, odtegnitveni sindrom in podobno.

Znanstveniki so primerjali podatke o številu zavarovalnih zahtevkov za te zaplete s številom, ki so ga pričakovali glede na preteklo razširjenost teh stanj. In prav nič niso bili navdušeni: skoraj vsak mesec od aprila 2020 do septembra 2021 so ženske, stare od 40 do 64 let, precej pogosteje poročale o zapletih zaradi jetrnih bolezni, ki so se razvile kot posledica prekomernega uživanja alkohola, kot so to predvideli avtorji študije.

Zaradi pitja se v jetrih začne nalagati maščoba, ki lahko vodi do brazgotinjenja in pozneje v cirozo jezer. Nekateri ljudje z jetrno boleznijo, povezano z alkoholom, razvijejo tudi hudo vnetje jeter, znano kot alkoholni hepatitis.

Pri tem vsi zapleti, povezani z alkoholom, verjetno sploh niso bili zajeti v študiji, kajti če nekoga na urgenci zdravijo zaradi vnetja trebušne slinavke, a ne vedo za njegovo zgodovino pitja, se ta zdravstvena težava sploh ne bo zabeležila kot posledica alkoholizma.

Vse več žensk ima težave zaradi zdravstvenih posledic pitja alkohola.

Vse več žensk ima težave zaradi zdravstvenih posledic pitja alkohola.

Profimedia

Zakaj ženske pogosteje posegajo po alkoholu?

Podatki sicer niso tako presenetljivi: pri vse več ženskah v ZDA, zlasti v srednjih letih, je že dlje časa mogoče zaznati prekomerno uživanje alkohola.

To lahko v določeni meri pripišemo demografskim dejavnikom: ženske se danes poročajo in imajo otroke pozneje kot pred desetletji, zato se dlje zadržijo v obdobju, ki ga dr. Katherine Keyes, epidemiologinja z Univerze Columbia, imenuje "obdobje visokega tveganja za prekomerno pitje".

Takrat živijo bolj dinamično, se več družijo, imajo stresne obremenitve v službi, kar lahko vse pripomore k večjemu uživanju alkohola.

Dodatno je na prekomerno pitje vplival čas pandemije, sploh ker so ženske tedaj večinoma nosile največji delež družinskih obveznosti. 

Morda vas zanima tudi:

Spremenila se je tudi starost: včasih so bili 18- do 25-letniki tisti, ki so se najpogosteje prekomerno opijali, zdaj pa se prekomerno pitje seli v skupino ljudi, starih med 26 in 34 let, in je vse pogostejše med ženskami.

"Ljudje se niti ne zavedajo resnih zdravstvenih posledic, ki ga lahko imajo ti vzorci," pravi dr. Keyes. Za razvoj zdravstvenih posledic je namreč potreben čas, tako se najpogosteje pojavijo med 40. in 60. letom starosti.

Vendar opozarjanje na škodljive učinke alkohola zelo verjetno ne bo dovolj, da bi ljudje kar čez noč spremenili svoje navade. "Če zadnjih 20 let ob večerji pijete vino, zaradi skrb vzbujajočega naslova v nekem mediju tega verjetno ne boste kar opustili," pravi nevroznanstvenik Aaron White, ki se pri svojem delu osredotoča na zlorabo alkohola in alkoholizem. "Potreben bo počasen kulturni premik."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol