R. K. | 27. 6. 2023, 17:37

Boj proti diskriminaciji: tudi ženske smejo na javnem bazenu plavati zgoraj brez

Profimedia

Preprečevanje ženskam, da bi odvrgle zgornji del kopalk, naj bi kršilo pravico do svobode odločanja o lastnem telesu.

Katalonija je v sklopu boja proti diskriminaciji že leta 2020 uzakonila pravico, da smejo predstavnice nežnejšega spola na javnih kopališčih odvreči zgornji del kopalk. Ker pa so nekatera kopališča to prakso kljub temu preprečevala in se je nad  tem vsako poletje pritoževalo na desetine ljudi, je regionalna vlada lzdaj okalnim oblastem naročila, da je določilo treba spoštovati.

Profimedia

Kazen je lahko visoka

V obvestilu, ki ga je poslal oddelek katalonske vlade za enakost in feminizem, je zapisano, da preprečevanje ženskam, da bi hodile zgoraj brez, izključuje del prebivalstva in krši pravico do svobodne izbire vsake osebe glede njenega telesa. Dejali so, da morajo lokalne oblasti ljudi braniti pred diskriminacijo zaradi kakršnegakoli motiva, vključno s spolom, verskim prepričanjem ali načinom oblačenja. 

Med drugim so določili tudi, da je dojenje dovoljeno, ravno tako pa je dovoljeno nošenje kopalk, ki prekrijejo celo telo, na primer muslimanskega burkinija. Pismo je po besedah tiskovnega predstavnika odelka za enakost in feminizem le opomin, vendar je obvezno, da ga lokalne oblasti upoštevajo. Regionalna vlada lahko za kršenje določil občine teoretično kaznuje s kar 500.000 evri globe, piše BBC.

Profimedia

Skupina Svobodne bradavičke

Nad neupoštevanjem zakonskega določila na nekaterih javnih lopališčih so se pritoževale predvsem članice feministične aktivistične skupine Mugrons Lliures oziroma Svobodne bradavičke. "To je vprašanje enakosti spolov: moški bi lahko, ženske pa ne," je dejala tiskovna predstavnica skupine Mariona Trabal in izrazila veselje zaradi poteze katalonske vlade, čerprav je po njenih besedah dolgo treajalo, da je do tega prišlo.   

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol