26. 6. 2022, 21:38 | Vir: STA

Zgodovinski dogodek: Nasa je izvedla prvo izstrelitev iz TE države!

Profimedia/Nasa/fotomontaža
Zgodovinski dogodek: Nasa je izvedla prvo izstrelitev iz TE države! (foto: Profimedia/Nasa/fotomontaža)

Gre za prvo Nasino izstrelitev iz komercialne lokacije zunaj ZDA.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v izstrelila prvo raketo iz avstralske puščave, natančneje iz vesoljskega centra Arnhem, kar je prva Nasina izstrelitev iz komercialne lokacije zunaj ZDA.

"To je pomemben dogodek predvsem za nas kot podjetje, pa tudi za Avstralijo," je pred izstrelitvijo dejal izvršni direktor Equatorial Launch Australia Michael Jones.

Dogodek je opisal kot "rojstni dan" za avstralsko vesoljsko industrijo, sodelovanje z Naso pa označil za pomemben mejnik za komercialna vesoljska podjetja v državi.

Prva od treh izstrelitev

To je bila prva od treh načrtovanih izstrelitev iz vesoljskega centra Arnhem na skrajnem severu Avstralije. Izstreljena raketa, ki v sebi nosi tehnologijo, podobno mini Hubblovemu teleskopu, je poletela približno 350 kilometrov visoko.

Satelit, ki ga nosi, bo preučil rentgenske žarke, ki izhajajo iz ozvezdja Alfa Kentavra A in B.

Po navedbah Nase bo ta misija omogočila edinstven vpogled v oddaljena ozvezdja in odprla nove možnosti za znanstvenike.

Navdušeni smo, da lahko z južne poloble izstrelimo pomembne znanstvene misije in si ogledamo cilje, ki si jih iz ZDA ne moremo," je ob napovedi misije dejal direktor Nasinega oddelka za heliofiziko Nicky Fox.

To je bila prva izstrelitev Nasine rakete iz Avstralije po letu 1995, zaradi česar je avstralski premier Anthony Albanese projekt že označil za začetek novega obdobja avstralske vesoljske industrije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.