N. V. | 19. 12. 2022, 20:26 | Vir: STA

Zimsko vreme ohromilo Nemčijo: zaprte ceste, odpovedani leti, smrtne žrtve

Profimedia

Bolnišnice so hudo obremenjene, vremenska nevarnost povzroča pravi kolaps v državi.

V velikem delu Nemčije velja opozorilo pred nevarnimi vremenskimi razmerami zaradi poledice, ki je nastala po nevihtah ob nizkih temperaturah.

Opozorila so izdana za dele prav vseh nemških zveznih dežel, poledica namreč povzroča zastoje, ceste in železnice so ponekod popolnoma neprevozne, bolnišnice pa obremenjene.

Nemška meteorološka služba svetuje, da se ljudje čim bolj izogibajo vožnji, pa tudi sprehodom na prostem in naj napolnijo rezervoarje ter s seboj na pot, najsi bo še tako kratka, prinesejo odeje in tople napitke.

Prometni kolaps

Razmere so na največjem nemškem letališču v Frankfurtu povzročile odpovedi in zamude letov. Odpovedali so približno 180 od 1100 vzletov in pristankov, ki so bili načrtovani. Potnike so pozvali, naj pred odhodom na letališče na spletu preverijo, ali je njihov let še vedno predviden, in se nanj čim prej prijavijo. Led z vzletno-pristajalnih stez in letal odstranjujejo, lete pa so odpovedali tudi na drugih letališčih po državi.

Vreme je nekaj ur oviralo tudi nemško železniško omrežje. Številni vlaki so morali voziti počasneje. Kasneje so iz nemških železnic (DB) na Twitterju zapisali, da vlaki na dolge razdalje ponovno vozijo s polno hitrostjo.

Ceste že terjale smrtne žrtve

Po vsej državi pa se je zgodilo tudi več prometnih nesreč. Ceste so zahtevale smrtni žrtvi, poroča portal 24ur:

  • Na avtocesti med Bremnom in Hannovrom je v prometni nesreči umrl 25-letnik, ko je njegov avtomobil zdrsnil s ceste, nesreča je povzročila prometni kolaps, posledično je bila cesta v celoti zaprta.
  • V nesreči na s snegom prekriti in zaledeneli cesti je umrl tudi voznik traktorja.

Blizu Frankfurta pa je avtobus priletel v drevo, potem ko je zapeljal s spolzkega cestišča. Smrtnih žrtev na srečo ni bilo, voznik avtobusa in 15 potnikov, starih med 15 in 50 let, so utrpeli lažje poškodbe.

Poleg tega se je samo v Hamburgu na severu Nemčije po podatkih tamkajšnjih gasilcev zgodilo več kot 200 prometnih nesreč in padcev.

Odpovedali šole

Zaradi vremenske situacije je pouk odpadel v številnih okrožjih v Spodnji Saški, vključno s Hannovrom in okolico, Hessnu, Porenju-Pfalškemu, delno pa tudi v mestu Bad Kissingen. V šolah v Bremnu je prisotnost obvezna šele od tretje ure dalje. V Berlinu številne šole končujejo pouk ob 11. uri.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec