P.M. | 11. 12. 2022, 07:02

"Živi" mostovi so eno največjih svetovnih čudes

Profimedia

Leseni mostovi sami po sebi niso nič posebnega, saj jih že stoletja gradijo po vsem svetu. Takšni pa so res prava redkost.

Drevesne mostove v državi Meghalaya, na severovzhodu Indije, ''gradijo'' iz rastočih drevesnih korenin, ki segajo z enega na drugi breg. Prepletene korenine indijskega kavčukovca tvorijo mostove, ki – v primerjavi z jeklenimi konstrukcijami – sčasoma postanejo bolj trpežni.

Profimedia

Rešitev za neprehoden teren

Smaragdno, a strmo in razmočeno gričevje s potoki lokalnemu prebivalstvu povzroča številne preglavice za hojo po njem. Valovita pobočja so polna listja iz džungle, ki je poleg tega še popolnoma zamazano z blatom. Med monsunskim deževjem pešpoti, ki povezujejo naselja, vedno znova zaidejo v soteske, polne slapov in hitrih, neprehodnih rek. 

Profimedia

Čeprav so bili živi mostovi sprva povsem naravnega nastanka in je bila njihova pojavnost stvar narave same, so domačini razvili načine, kako jih ustvariti na želeni lokaciji in v želeni dolžini.

Z leti postajajo še močnejši

Ko tanke drevesne korenine dosežejo drugi breg in se dobro učvrstijo v zemljo, začnejo pridobivati na moči. Vendar pa mora preteči od 10 do 15 let, preden most postane zares uporaben. Z vsakim naslednjim letom most pridobiva na moči.

Profimedia

Nekateri med njimi so v rabi že dolga desetletja, najmočnejši pa vzdržijo težo do 50 ljudi.

Žive mostove v indijski državi Meghalaya običajno tvorijo drevesa vrste Ficus elastica, najdaljši med njimi pa dosegajo okoli 30 metrov dolžine. Še ena od njihovih prednosti je dejstvo, da jih ni treba obnavljati, saj za to poskrbi drevo samo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol