R. K. | 5. 8. 2022, 09:25 | Vir: STA

Znanega teoretika zarot sodišče ujelo na laži: plačal bo visoko odškodnino

Profimedia
Znanega teoretika zarot sodišče ujelo na laži: plačal bo visoko odškodnino (foto: Profimedia)

Skrajnež in provokator Alex Jones je javnost 10 let prepričeval, da je bil grozljiv pokol otrok na teksaški osnovni šoli izmišljotina nasprotnikov orožja. Starši ubitih otrok naj bi bili plačani igralci.

Porota v teksaškem Austinu je v četrtek ameriškemu desničarskemu skrajnežu in provokatorju Alexu Jonesu naložila plačilo štirih milijonov evrov odškodnine staršema leta 2012 ubitega otroka na osnovni šoli Sandy Hook v Newtownu. Jones je v svojem mediju trdil, da je bil pokol otrok na šoli izmišljotina levičarjev.

Profimedia

Na sodišču so ga večkrat ujeli na laži

Starša ubitega šestletnika sta zahtevala slabih 147 milijonov evrov odškodnine, kar se ni uresničilo, vendar pa mora provokator in teoretik zarot vseeno prvič doslej odgovarjati za svoje laži, ki jih ni malo. Porota se mora še odločiti, ali mu bo naložila še kazensko odškodnino.

Jonesovi odvetniki so sodišču predlagali, da izreče nekaj manj kot osem evrov odškodnine in to potem, ko so jih skupaj z Jonesom ujeli na laži. Ta je namreč trdil, da ne pošilja sporočil ali elektronske pošte, njegovi odvetniki pa so po nesreči odvetnikom tožnikov poslali več tisoč elektronskih sporočil Jonesa, zaradi česar bi ga morala še doleteti kazen za krivo pričanje oziroma laganje pod prisego.

Profimedia

Višine odmerjene kazni se je Jones veselil

To ni ne prva ne zadnja sodba, ki je doletela Jonesa zaradi lažnih trditev. V Austinu ga čaka še eno sojenje, sodnik v Connecticutu pa ga je že razglasil za krivega v podobni tožbi.

Jones se je štirih milijonov evrov odmerjene odškodnine veselil in jo razglasil za zmago. "Priznal sem, da nisem imel prav, da je bila napaka, da sem sledil dezinformacijam, vendar ne namerno. Opravičil sem se družinam in porota je to sprejela. Kar sem naredil družinam, je bilo narobe, vendar tega nisem naredil namerno," je sporočil Jones, ki je deset let povsem zavestno trdil, da je bil pokol 20 otrok v Newtownu izmišljotina levičarskih nasprotnikov orožja, starši pobitih pa da so plačani igralci.

Profimedia

Kljub obsodbi vztraja, da gre za svobodo govora

Jones je v sredo pod težo dokazov prvič javno priznal, da je bil pokol na osnovni šoli Sandy Hook resničen in da ne gre za propagando nasprotnikov orožja. Med sojenjem je verbalno napadal sodnico, poroto in starše, na navzkrižnem zaslišanju pa ga je odvetnik staršev večkrat ujel na laži. Jones še vedno vztraja, da gre za svobodo govora.

Starša ubitega otroka sta medtem poroti razlagala, kako se je njuno življenje spremenilo v pekel najprej zaradi smrti otroka nato pa zaradi Jonesa, ki je s svojimi lažmi spodbudil nestrpneže, da so jima grozili z nasiljem in ju zmerjali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.