R. K. | 2. 9. 2022, 12:07 | Vir: STA

Lufthansa imetnike vozovnic prosi, naj ne hodijo na letališča: med njimi so tudi Slovenci

Profimedia

Znani letalski prevoznik je stavkajočim pilotom ponudil povišanje plač za 900 evrov na mesec, a tega niso sprejeli. Številna letala tako ostajajo prizemljena.

Nemški letalski prevoznik Lufthansa je zaradi stavke pilotov množično odpovedal napovedane lete. V Lufthansi prizadete potnike prosijo, naj ne prihajajo na letališče, temveč se preusmerijo na vlak ali rezervirajo let na drug dan.

Prizadetih je okoli 130.000 potnikov na več kot 800 letih z vozlišč Frankfurt in München. Odpovedani so tudi leti med Frankfurtom in Brnikom, povezava Brnika z Münchnom pa je ostala.

Pri odpovedih tudi izjeme

Stavka pa se ne dotika podružnic podjetja, ko so Austrian, Brussels in Eurowings, letala teh družb danes letijo po urniku. Prav tako niso odpovedani leti Lufthanse zunaj Nemčije, če je letalsko osebje že v tujini.

Profimedia

Lufthansini piloti so se za stavko odločili zaradi spodletelih pogajanj o plačah, so v četrtek pojasnili v sindikatu Cockpit. Piloti zahtevajo 5,5-odstotno povišanje plač do konca leta, samodejno nadomestilo za inflacijo in prilagoditev plačne lestvice.

Stavkajoči ponudbe podjetja niso sprejeli

Po oceni letalskega prevoznika bi to stroške za plače pilotov povišalo za 40 odstotkov oziroma za 900 milijonov evrov. Sindikatu so sicer po svoji oceni predložili "zelo dobro ponudbo", s katero bi se osnovne plače pilotov zvišale za 900 evrov na mesec, a delojemalska stran tega ni sprejela.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec