29. 4. 2022, 19:28 | Vir: STA

S čim si je TO hrvaško mesto prislužilo prvo nagrado Evropske komisije?

Profimedia

Več evropskih mest je med dobitniki nagrad za uresničena prizadevanja, ki ustvarjajo pravičnejše razmere v družbi. Katero mesto na Hrvaškem se je s takšnim pristopom najbolj izkazalo?

Evropska komisija je v četrtek prvič razglasila dobitnike nagrade evropska prestolnica vključevanja in raznolikosti, katere cilj je izpostaviti kraje, mesta in regije iz celotne Evropske unije, ki so zgled na področju vključujočih politik.

Nagrajeni za spodbujanje raznolikosti in vključevanja

Na vrh se je uvrstilo nemško mesto Köln, sledita pa švedski Göteborg in španska Barcelona. Dobitniki nagrad iz petih držav članic so bili izbrani na podlagi njihovih prizadevanj za pravičnejšo družbo s spodbujanjem raznolikosti in vključevanja ne glede na spol, raso, etnično poreklo, vero in prepričanje, invalidnost, starost in identiteto LGBTIQ ter z vključevanjem Romov.

Profimedia

Med zmagovalci tudi hrvaško mesto

Köln, Göteborg in Barcelona so se uvrstili na vrh lestvice v kategoriji mest z več kot 50.000 prebivalci. V kategoriji mest z manj kot 50.000 prebivalci pa je zmagalo hrvaško mesto Koprivnica, na drugem mestu sledi nemški Ingelheim na Renu, na tretjem pa španska Antequera. V tretji kategoriji, kjer je bilo odločilno vključevanje Romov, pa se je na prvo mesto uvrstila španska regija Andaluzija, na drugo švedsko mesto Göteborg, na tretje pa romunski Gradinari.

Profimedia

Nagrada del akcijskega načrta za boj proti rasizmu

Pri tem je podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova poudarila, da so v kriznih časih ranljive skupine še bolj ogrožene. "Danes izkazujemo priznanje mestom, ki so vzor na področju zaščite dostojanstva in svobode vseh članov skupnosti. Ob tem moramo vedeti kako pomembne so takšne pobude, ki podpirajo vrednote naše unije, ne glede na to, na kateri ravni potekajo," je še dodala.

Profimedia

Letna nagrada evropska prestolnica vključevanja in raznolikosti je bila uvedena z akcijskim načrtom EU za boj proti rasizmu za obdobje 2020-2025 in je del prizadevanj Evropske komisije za unijo enakosti. Podelitev nagrad je oznanila tudi začetek evropskega meseca raznolikosti, kjer se v ospredje postavlja prizadevanja organizacij za ustvarjanje enakopravnega in vključujočega okolja v korist vseh.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ