Nikola Vuković | 22. 9. 2023, 09:37

Zvrhana mera napetosti v varnostnem svetu: Zelenski zahteval reformo veta, Rusi protestirali pri predsedujočem

Profimedia

Rus je med govorom ukrajinskega predsednika zdolgočaseno brskal po telefonu, kot da bi želel vsem sporočiti, da mu je malo mar, kaj želi govorec povedati ...

Svetovna javnost je nestrpno čakala na srečanje ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v varnostnem svetu Združenih narodov. Vendar do tega ni prišlo, saj je ukrajinski predsednik po govoru zapustil varnostni svet, Lavrov pa se je pojavil šele dve uri kasneje, in sicer v trenutku, ko je govor imel ameriški državni sekretar Anthony Blinken. Namesto Lavrova se je z ruske strani govora ukrajinskega predsednika udeležil ruski veleposlanik pri ZN. To je prvič od začetka invazije, da se je ukrajinski predsednik znašel v isti sobi z ruskim uradnikom.

Zelenski oster, ruski veleposlanik pri ZN nezainteresiran

Predsednik Zelenski je v svojem nagovoru v varnostnem svetu obsodil invazijo Kremlja na njegovo državo kot "zločinsko" in zahteval preklic pravice Moskve do veta v ZN. ZN je pozval, naj Rusiji odvzamejo veto, in dejal, da bi bila to ključna reforma, ki bi koristila tudi ZN, saj je, kot pravi, "moč veta v rokah agresorjev tista, ki je potisnila ZN v slepo ulico". Dodal je, da je veto pripadal nekdanji Sovjetski zvezi, eni od zmagovalk v drugi svetovni vojni, po kateri so nastali ZN, in ne Rusiji predsednika Vladimirja Putina

Profimedia

"Na žalost so ta sedež v varnostnem svetu, ki ga Rusija nezakonito zaseda, z zakulisnimi manipulacijami po razpadu Sovjetske zveze prevzeli lažnivci, katerih naloga je, da upravičijo agresijo in genocid," je dejal Zelenski. Ruski veleposlanik pri ZN je med govorom drsel po zaslonu telefona in skušal vsem sporočiti, da ga ne zanima, kaj bo povedal Zelenski.

Besedni konflikt med Ramo in Nebenzijem

Kar je najbolj pritegnilo pozornost javnosti in vseh zbranih, so bile napetosti med predsedujočim Edijem Ramo in ruskim veleposlanikom pri ZN Vasilijem Nebenzijem. Ruski veleposlanik pri ZN je namreč že pred govorom Zelenskega nasprotoval odločitvi, da bi predsednik Ukrajine na zasedanju spregovoril prvi. Rekel je, da "Ramina odločitev, da Zelenski, nekdanji komik, spregovori prvi, pomeni tveganje spodkopavanja avtoritete varnostnega sveta in spreminjanje zasedanja v stand-up predstavo enega človeka".

Rama se je na očitke odzval v mirnem tonu: "Obstaja rešitev. Ustavite vojno in predsednik Zelenski ne bo imel besede." Predsednik Zelenski se je pozneje na svojem nalogu na omrežju X zahvalil Rami za njegovo reakcijo z objavo videa njegovih besed.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije