Uredništvo | 3. 1. 2024, 21:41

Hrvat, ki je obiskal vse naše planinske domove in koče. Kaj pravi o Slovencih?

Facebook/Planinarenje s Giletom

Za svoj podvig je potreboval celih sedem let.

Po uradnih podatkih Planinske zveze Slovenije je na območju Slovenije skupno 177 planinskih domov, koč, zavetišč in bivakov, ki jih upravljajo planinska društva. Vseh 177 je obiskal hrvaški pohodnik in alpinist Tomislav Majnarić Gile, doma iz Delnic, ki v slovenske gore in hribe redno zahaja že več let.

Med redkimi tujci, ki jim je uspelo

O njegovem uspehu v Sloveniji, državi, kjer je alpinizem način življenja in nacionalni ponos, so nedavno pisali hrvaški mediji. Kot navaja Novi list, je Majnarić, ta o svojih gorskih podvigih piše tudi na Facebook strani Planinarjenje z Giletom, potreboval sedem let. Dodali so, da je vseh 177 uradnih postojank v 30 letih slovenske samostojnosti obiskalo le deset tujcev, prav on pa je eden od njih.

"Vsak planinski dom, koča ali zavetje ima svoje čare. Noben ni enak, vsak je poseben. Vsak ima svojo dušo in svoje posebnosti, ki jih drugi nimajo," je povedal o svoji izkušnji. Povsod je srečal prijazne domačine, ki so bili vedno na voljo z informacijami o prehodnosti poti. Ob tem je vedno spoznavala nove ljudi, planince iz različnih koncev Slovenije in sosednjih držav.

"V gorah nikoli nisem srečal slabega človeka"

Majnarić je poudaril, da so ga gorske poti po Sloveniji vedno pripeljale do somišljenikov in ljubiteljev narave. "Vsi smo prišli z bolj ali manj istim ciljem, občudovati naravo in gore," je dejal in dodal, da v gorah še nikoli ni srečal slabega človeka. Še posebej je navdušen nad tem, kako zelo se Slovenci razveselijo, ko spoznajo, da prihaja iz sosednje Hrvaške. Pa tudi, kako dobro govori slovensko. Pogosto mu rečejo: "V Sloveniji živi veliko ljudi iz nekdanje Jugoslavije, ki so si tu zaslužili tudi pokojnino, ti pa kot tujec, ki ne živiš pri nas, slovensko bolje govoriš od njih."

Slovenci so zelo gostoljubni 

"Ko slišijo mojo slovenščino, ko slišijo, da sem iz Delnic – kar s ponosom poudarim – mi pogosto ponudijo hrano in pijačo," je povedal hrvaški alpinist. Poleg tega ga pri nas ljudje tudi vedno bolj prepoznavajo. Že šest let zapored je namreč najboljši alpinist na tekmovanju, ki ga prirejajo v Šenčurju.

Facebook/Planinarenje s Giletom

Mnogi domačini ga prepoznajo in pozdravijo, ob tem pa mu izrečejo tudi priznanje za uspehe, ki jih je dosegel pri nas. "Lepo je biti znan po nečem dobrem, nečem pozitivnem," je dejal ljubitelj slovenskih gora iz Delnic.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol