R.S. | 22. 9. 2022, 07:00

To so slovenska zaklonišča, kjer se lahko SKRIJETE v primeru jedrske vojne! Jih najdete v svoji bližini?

Mestna občina Ljubljana/fotomontaža
To so slovenska zaklonišča, kjer se lahko SKRIJETE v primeru jedrske vojne! Jih najdete v svoji bližini? (foto: Mestna občina Ljubljana/fotomontaža)

V Sloveniji imamo več tisoč varnih mest, a jih je večina v urbanih središčih. Prav tako v njih ni dovolj prostora za vse prebivalce. 

Naša država gradi zaklonišča od leta 1973. Namenjena so zaščiti ljudi pred vojnimi in drugimi nevarnostmi. V kakšnem stanju so slovenska zaklonišča, lahko preverite tukaj

V Sloveniji je 2.244 zaklonišč osnovne in dopolnilne zaščite, v katerih je skupaj 348.537 zakloniščnih mest. To seveda ni dovolj za vso slovensko populacijo. Večina zaklonišč se nahaja v urbanih središčih. Glede na svojo trdnost so primerna tudi kot zasilno prebivališče neposredno po potresu, ko se tla še niso umirila. 

Profimedia
Slika je simbolična.

Slika je simbolična.

Kam se zateči?

Zaklonišča osnovne zaščite morajo zagotavljati zaščito pred nadpritiskom, ruševinami, radioaktivnimi padavinami, požari in učinki kemičnega orožja. Opremljena morajo biti za daljše bivanje. Zaklonišča dopolnilne zaščite morajo zagotavljati zaščito pred ruševinami.

Mestna občina Ljubljana

Najbližje zaklonišče vašemu domu lahko najdete na tem seznamu. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.