9. 7. 2020, 13:09 | Vir: STA

Tri medijske hiše pod drobnogledom agencije za varstvo konkurence

Tamino Petelinšek/STA

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je v ponedeljek in torek izvedla nenapovedano preiskavo v podjetjih Delo, Dnevnik, Večer, Izberi in Delo Prodaja zaradi izkazane verjetnosti, da je prišlo do koncentracije nad podjetjem Izberi, ki je Delo, Dnevnik in Večer niso priglasili. Izvleček sklepa o uvedbi postopka bo objavila na spletni strani.

Kot so sporočili iz AVK, so preiskavo izvedli tudi zaradi izkazane verjetnosti, da je vseh pet podjetij sklenilo prepovedan sporazum. V njem so se trije izdajatelji tiskanih publikacij ter njihova odvisna družba Izberi in Delo Prodaja, odvisna družba podjetja Dnevnik, ki distribuirata tiskane medije, sporazumeli o načinu izvajanja storitve distribucije tiskanih publikacij v prosti prodaji v Sloveniji.

S tem naj bi peterica omejevala in nadzirala proizvodnjo in prodajo te storitve in posredno na trgu izdajanja tiskanih publikacij z daljšo periodiko ter neposredno ali posredno določala cene na trgu distribucije tiskanih publikacij v prosti prodaji. "To predstavlja omejevalni sporazum, katerega cilj je preprečevanje, oviranje ali izkrivljanje konkurence v Sloveniji in na znatnem delu notranjega trga EU, kar bi lahko prizadelo trgovino v EU," so zapisali v AVK.

AVK je lani prejela prijavo suma, da so si ti mediji brez prijave koncentracije podredili vodilnega distributerja tiska in pošiljk, podjetje Izberi. Prijavo je podal Tomaž Drozg, lastnik založniškega podjetja Adria Media Ljubljana.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.