10. 5. 2023, 14:52 | Promocijska objava

Ultrazvočna terapija in vaše zdravje

promocijska fotografija

Najbrž ste že slišali ali prebrali, da si za izboljšanje vašega zdravja lahko pomagate tudi z ultrazvočno terapijo.

Ultrazvočna terapija je fizikalna terapija, kjer s pomočjo instrumentov, ki oddajajo zvočne valove, vplivamo na določen del človeškega telesa. Gre za zelo priljubljeno in pogosto uporabljeno terapijo, ki ima odlično protivnetno delovanje. Zelo pomaga pri zmanjševanju hematomov in celjenju ran ter omilitvi bolečine, ki se pojavlja lokalno na določenem delu telesa. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj dejstev o tej terapiji in kako vam lahko pomaga.

Za kaj se uporablja ultrazvočna terapija

Preden se poglobimo v to, čemu je ultrazvočna terapija namenjena in kako deluje, si poglejmo še nekaj fizikalnih lastnosti te terapije.

Že iz imena je razvidno, da ultrazvočna terapija uporablja ultrazvok, to je zvočne valove na zelo visoki frekvenci. Ultrazvok se oddaja iz “glave” naprave s piezoelektričnim učinkom kvarčnega ali keramičnega diska. Piezoelektrični učinek nastane z vrsto stiskanja in raztezanja kremena, ki se doseže tako, da se kristal izmenično izpostavi učinkovanju električnega polja.

Naprava za ultrazvočno terapijo je sestavljena iz generatorja izmeničnega toka, ki napaja “glavo” naprave. V slednjem je nameščen pretvornik (piezoelektrični disk ali kvarčna plošča), ki pretvarja električno energijo v mehansko energijo (zvočne vibracije). Ta energija se nato preko posebnega ultrazvočno prevodnega gela prenese v biološka tkiva oz. v vaše telo.

Ultrazvočni val prodre v tkivo do globine največ 5 cm, odvisno od frekvence oddajanja – običajno je ta frekvenca 1 ali 3 MHz. 1MHz, ki se jo uporablja za zdravljenje globjih plasti tkiva, frekvenzo 3MHz pa se uporablja predvsem pri zdravljenju povrhnjih slojev tkiva.

Kaj lahko zdravimo z ultrazvočno terapijo?

Zdaj, ko imate jasnejšo predstavo o tem, kako ultrazvočna terapija deluje si poglejmo, za katere patologije je najprimernejša.

promocijska fotografija

Ultrazvočna terapija je idealna za zdravljenje bolezni mišic in sklepov:

● deluje analgetično in protivnetno,
● lajša mišično napetost,
● pomaga pri resopbciji hematomov,
● stimulira celjenje tkiva.

Pogosto se uporablja v športu in je lahko vaš zaveznik, če imate diagnosticirano katero izmed naslednjih stanj:

● išias,
● nevritis oz. vnetje živca,
● kalcinacije,
● razjede,
● tendinitis,
● hematomi,
● brazgotine,
● mišične kontrakture itd.

Katere dele telesa največkrat zdravimo z ultrazvočno terapijo

Ultrazvočna terapija je uporabna tako rekoč za celo telo, kjer se pojavijo bolečine v mišicah in sklepih, kjer imamo brazgotine na koži ali kjer se pojavijo problemi, ki smo jih navedli v prejšnjem odstavku. Najbolj uporabna pa je za ramena, vrat, hrbet, kolena in prste.

Ramena, še posebej trapezaste mišice, so pogosto obremenjena pri tistih, ki ves dan sedijo za računalnikom ali izvajajo ponavljajoče se gibe v daljšem časovnem obdobju. Otrdelost, kontrakture in vnetja so glavne posledice nepravilne in toge drže, ki traja dalj časa.  Rizoartroza oz. artroza prstov na rokah, je boleče stanje, ki omejuje gibanje palca pri prijemanju predmetov in kjer nam ultrazvočna terapija lahko zelo pomaga. Koleno je tudi eno izmed delov telesa, ki jih velikokrat zdravimo z ultrazvočno terapijo, saj se pogosto na njem pojavi tendonitis in vnetje.

Kako poteka ultrazvočna terapija

Terapija z ultrazvokom je ena najpreprostejših in najhitrejših terapij. Ne zahteva posebne priprave pred tretmajem, seansa pa večinoma ne traja dlje kot 15 minut. Del telesa, ki ga tretiramo z ultrazvokom, mora biti gol, saj mora biti “glava” naprave v neposrednem stiku s kožo. Pred tretmajem vam bo fizioterapevt očistil kožo z alkoholno raztopino, da bo naprava lahko delovala optimalno. V primeru prekomerne poraščenosti je mogoče najbolje, da že doma odstranite dlake s predela, ki ga bo fizioterapevt obdelal z ultrazvokom, da bo drsenje naprave po koži olajšano.

promocijska fotografija

Terapijo lahko izvajamo na dva načina:

● S prevodnim gelom: gel se nanese na predel, ki ga je treba zdraviti. Je najpogostejša terapija in se lahko izvaja tudi doma z različnimi napravami. V tem primeru mora glava vedno ostati v stiku s kožo.
● Z vodo: to je možno le pri napravah za profesionalno uporabo, zato jo mora izvajati pooblaščeni strokovnjak. V tem primeru se uporabi posoda z vodo, v katero se potopi tretirano področje skupaj z glavo aparata, ki oddaja ultrazvok.

Kdaj se pokažejo prvi rezultati ultrazvočne terapije

Rezultati so odvisni od večih dejavnikov. Morda boste že po prvi terapijo opazili, da je bolečina manjša. Je pa rezultat vedno odvisen od vašega splošnega zdravstvenega stanja in resnosti diagnoze oz. poškodbe. Vsekakor je potrebno izbrati serijo vsaj petih ultrazvočnih terapij v določenem obdobju. O tem, koliko terapij bo potrebno, se boste posvetovali z vašim zdravnikom in fizioterapevtom, ki najbolj poznata vaše zdravstveno stanje. 

Ali je ultrazvočna terapija primerna za vsakogar

Naj vas ne skrbi, saj je ultrazvočna terapija popolnoma varna terapija, ki ne povzroča bolečin. Med terapijo, ki se izvaja pravilno, na predelu, ki ga zdravimo, ne smete čutiti nobenega pekočega občutka in nobenih vibracij. Mogoče boste čutili le prijetno toploto.

Vendar pa kljub temu ta terapija ni primerna za vsakogar. Ultrazvočna terapija ni primerna za vas, če imate diagnosticirano eno izmed naslednjih stanj: 

hudo aritmijo, srčni spodbujevalnik, epilepsijo, aktivni flebitis ali tromboflebitis, vročino,  tuberkulozo, maligne tumorje in neoplazmo,  lokalno okužbo, kovinske vsadke, vensko trombozo,  hudo osteoporozo, če ste noseči, ta terapija tudi ni primerna za otroke.

Za najboljši nasvet in varno ter učinkovito ultrazvočno terapijo, se naročite na diagnostični pregled na www.rehab.si, kjer boste obravnavani s strani najboljših fizioterapevtov.