25. 1. 2024, 10:11 | Vir: STA

V München po bogato nagrado: priznana glasbenica bogatejša za 62.000 evrov

Profimedia/fotomontaža

"Rezultat je glasba, ki je občinstvu lahko dostopna, a hkrati ostaja kompleksna in izzivalna," so pojasnili odgovorni.

Mednarodno glasbeno nagrado Ernst von Siemens bo letos prejela skladateljica Unsuk Čin iz Južne Koreje. Glasbena fundacija Ernst von Siemens v Švici je danes objavila, da je skladateljica pokazala nove poti do nove glasbe in navdihnila široko občinstvo. Nagrado, vredno 62.000 evrov, bo 62-letna glasbenica prejela 18. maja v Münchnu.

Fundacija je pohvalila raznolikost njenega ustvarjanja. Njena dela zaznamujejo lucidni, sanjski zvoki in humorna lahkotnost. "Rezultat je glasba, ki je občinstvu lahko dostopna, a hkrati ostaja kompleksna in izzivalna," so zapisali ob objavi nagrade. Sama se opredeljuje za mednarodno skladateljico, ki pozna tako azijsko kot zahodno kulturo.

Unsuk Čin se je rodila leta 1961 v Seulu. Študij kompozicije in nadaljnja pot jo je med drugim vodila k Györgyju Ligetiju v Hamburg in Berlin. Mejnik v njeni karieri je bil po mnenju fundacije njen violinski koncert iz leta 2001, za katerega je prejela nagrado Arnolda Schönberga. Leta 2007 je bila njena opera Alica v čudežni deželi premierno uprizorjena na opernem festivalu v Münchnu z zvezdniškim dirigentom Kentom Naganom. Njeno delo vključuje tudi dela za korejsko glasbo. Fundacija je omenila še koncert iz leta 2009 za orkester in sheng, instrument, ki je podoben ustnim orglam.

Profimedia

Kot je še zapisala fundacija, je Unsuk Čin umetniška vodja mednarodnega festivala Tongyeong v Južni Koreji in mednarodnega glasbenega festivala Weiwuying v Tajvanu. Trenutno je rezidenčna skladateljica simfoničnega orkestra v Baslu. Njena dela so interpretirali tudi znani ansambli, kot so Philharmonia Orchestra v Londonu ter Berlinski in Newyorški filharmoniki.

Zasebna glasbena fundacija Ernst von Siemens nagrado podeljuje od leta 1973. V preteklosti so jo med drugim prejeli Tabea Zimmermann, Leonard Bernstein, Benjamin Britten, Anne-Sophie Mutter in Mariss Jansons. Fundacija podpira tudi sodobne glasbene projekte. Skupaj bodo letos podelili 3,65 milijona evrov. Na majski slovesnosti bodo podelili tudi nagrade za skladbe. Nagrade po 35.000 evrov bodo prejeli Bara Gisladottir iz Islandije, Daniele Ghisi iz Italije in Jiking Žu iz Kitajske, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol