Rebeka Sivka | 17. 8. 2022, 20:00

Kriv ali nedolžen? Ameriški študent ubit zaradi domnevne kraje plakata

Twitter/nothoodlum

Za Otta smo prvič slišali, ko so ga aretirali v Severni Koreji. Kaj točno se je z njim potem dogajalo, še danes ni znano. Kljub temu, da se mu je uspelo vrniti domov, ga je smrt doletela le nekaj dni po prihodu domov. To je njegova tragična zgodba ...

Konec leta 2015 se je 21-letni Otto Frederick Warmbier s prijatelji odpravil v Severno Korejo. Nekaj dni kasneje so ga aretirali na letališču. Razlog? Ukradel naj bi propagandni plakat iz hotela.

Obsojen je bil na 15 let zapora, po dobrem letu dni pa so ga korejske oblasti spustile v ZDA, kjer je kmalu umrl. Njegova družina še vedno išče pravico, izjavam Severne Koreje pa ne verjame. 

Fotomontaža/Twitter/hanktivist/Profimedia

Starega Otta ni več

Starša študenta sta preživljala pravi pekel. Po obsodbi marca 2016 o njegovem stanju ni bilo več informacij. To se je spremenilo junija 2017. 

13. junij 2017 bi moral biti najsrečnejši dan za Ottova starša, saj so severnokorejske oblasti po dobrem letu izpustile njunega sina. Otto pa se je vrnil v vegetativnem stanju. Severnokorejske oblasti so pojasnile, da je marca 2016 utrpel hudo nevrološko poškodbo in padel v komo. Natančni vzrok poškodbe še vedno ni znan.

Profimedia

Njegov oče Fred Warmbier je povedal, da je ob prihodu domov "spuščal nečloveški zvok, strmel v praznino in silovito trzal". Bil je slep in gluh, brez možnosti, da bi še kdaj prišel k zavesti. Njegova mati Cynthia Warmbier je dejala, da so jo njegove oči spominjale na fotografije žrtev holokavsta.

19. junija sta starša zahtevala, da Ottu odstranijo cevko za hranjenje. Umrl je šest dni po vrnitvi domov. Starša sta zavrnila obdukcijo, ki bi morda bolje pojasnila njegove poškodbe. "Dovolj je trpel," sta dejala takrat. 

Je res ukradel plakat? 

Otto je veljal za inteligentnega, družabnega in prijaznega. S prijatelji je v Severni Koreji posnel mnogo fotografij, na katerih se več kot očitno zabava. 

Otto (tretji z leve proti desni) s prijatelji v Severni Koreji.

Otto (tretji z leve proti desni) s prijatelji v Severni Koreji.

Danny Gratton

Čeprav je na sojenju priznal, da je ukradel plakat, pa mnogi menijo, da so ga Korejci v priznanje prisilili, da bi se maščevali ZDA. Krajo plakata je posnela kamera, vendar ni povsem jasno, kdo je za dejanjem stal. 

Profimedia

"Rotim vas, da mi odpustite. To je bila najhujša napaka v mojem življenju. Prosim vas za odpuščanje. Prosim, pomislite na mojo družino," je s solzami v očeh povedal na konferenci. 

Kako so z njim ravnali v Severni Koreji, ostaja skrivnost. Zdravniki so povedali, da je Otto utrpel obsežno izgubo možganskega tkiva. To je v skladu s kardiopulmonalnim dogodkom, zaradi katerega so bili možgani prikrajšani za kisik. 

Njegovi zdravniki niso našli dokazov o fizični zlorabi ali mučenju. Slike njegovega vratu in glave so bile normalne. Možno pa je, da je dokaze o fizični zlorabi izbrisal čas. Ottova starša ne dvomita o krivdi severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. "Kim in njegov režim sta Otta sistematično mučila in ga namerno poškodovala. To ni bilo naključje," je dejal njegov oče. 

Profimedia

Mesec dni po njegovi smrti je ameriška vlada napovedala, da bo Američanom s 1. septembrom 2017 prepovedala obisk Severne Koreje, pri čemer je bila Warmbierjeva tragična usoda eden izmed razlogov. 

Cynthia in Fred Warmbier sta tožila Severno Korejo, obenem pa sta medijem povedala, da ju bo izjemna bolečina spremljala vse življenje. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.