F. M. | 8. 5. 2020, 06:00

8 načinov, kako poslovati okolju prijazneje in s tem celo privarčevati

Unsplash

Podjetja z vizijo, ki bo delala v korist našega planeta, imajo svetlo prihodnost. Ker bodo ustvarjala lepši jutri, pa tudi zato, ker bodo imela kot taka v očeh uporabnikov večjo vrednost.

Narava nas vedno glasneje opozarja na to, da ji moramo prisluhniti, delati z njo, ne proti njej. Vedno več ozaveščenih podjetij dokazuje, da je to mogoče, ne le mogoče, ampak koristno v vseh pogledih. Zbrali smo nekaj smernic, kako podjetje usmeriti v zeleno in za seboj puščati čim manjši negativen odtis. Dolgoročno pa ne le soustvarjati boljših splošnih življenjskih pogojev, ampak tudi privarčevati – z denarjem in energijo.

Brezpapirno poslovanje ali vsaj recikliran papir

Če poslovanja ni mogoče v celoti preseliti v digitalni svet in se od papirja povsem posloviti, poskrbite, da bo papir, ki ga uporabljate, recikliran. Če že tiskate, naj bo tisk obojestranski. Nekatere vrste papirja je mogoče predelati celo do sedemkrat. S tono recikliranega papirja rešimo 20 dreves, prihranimo 40 tisoč litrov vode in 4 polne rezervoarje bencina povprečnega avtomobila. Namesto papirnatih brisačk uporabite reciklirane – ali iz blaga – smiselna je tudi investicija v varčen električni sušilnik.

Ponovna uporaba

Ko govorimo o recikliranju, ne gre le za to, da svoje odpadke porazdelite v smiselne zabojnike. To lahko pomeni tudi, da pisarniško pohištvo sestavite iz pohištva iz druge roke, ki je pogosto celo kakovostnejše od sodobnih izdelkov. 

Enako velja za kozarce, krožnike in pribor – naj bodo trajnostni, torej takšni, ki jih po eni uporabi ne zavržete, ampak operete. Pri sestankih namesto plastenk vode ponudite vrče z vodo (ne nazadnje imamo odlično pitno vodo iz pipe!), kavo pa postrezite iz keramičnih skodelic. 

Zmanjšanje porabe energije

Ugašajte luči in naprave, katerih delovanje trenutno ni nujno. Še prej potratne žarnice zamenjajte za varčne. Čeprav gre za začetno investicijo, pa bo namestitev energetsko učinkovitejših sistemov (npr. za hlajenje ali ogrevanje) dolgoročno bistveno pripomogla k zmanjševanju stroškov in porabe energije. 

Sodelovanje s podjetji, ki so prav tako trajnostno usmerjena

Pri sklepanju poslov je v tej luči smiselno dajati prednost podjetjem, ki imajo enako zeleno miselnost.

Uporaba nestrupenih proizvodov 

Svoje poslovne prostore čistite z neagresivnimi čistili, ki v stiku z okoljem nimajo negativnega vpliva. 

Spodbujanje zelene miselnosti tudi med zaposlenimi

Če je zelena miselnost vodilna kultura podjetja, je smiselno, da se to zrcali tudi pri zaposlenih. To vključuje spodbujanje in izobraževanje o pomembnosti zelenega načina življenja tudi v zasebnem času. Ker le skupaj lahko naredimo nekaj dobrega za vse. 

Javni promet ali deljen prevoz 

Slovenci smo znani po tem, da v svojih avtomobilih potujemo samostojno. Če ta obstaja, je seveda bolj smiselno (in ceneje) uporabiti javni prevoz ali razdaljo prekolesariti (ali uporabiti kakšno drugo zeleno prevozno sredstvo). Ko to ni mogoče in je lasten prevoz z avtomobilom edina možnost, lahko ogljični odtis zmanjšate z organizacijo med zaposlenimi. S souporabo vozil, denimo tako, da se štirje zaposleni vozijo zgolj z enim avtomobilom, vsak od njih pa je voznik po en teden skupaj. 

Naj bo zeleno tudi na pogled 

Številni poslovni prostori delujejo hladno ali sterilno. Nekaj zelenih rastlin ne bo prijetnih le na pogled, ampak bodo dobro vplivale tudi na zrak.

PREBERITE ŠE: Kaj so mehke veščine in zakaj jih nikoli ne smete podcenjevati ALI Živa Kovačević: Pandemijo bodo preživela podjetja, ki počnejo TO!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.