N.Z. | 4. 4. 2024, 15:15

Ženske si želijo moške s takšno obliko telesa (in znanost je zdaj to tudi potrdila)

profimedia

Raziskave so pokazale, da te vrste telesna zgradba potencialnim partnerkam sporoča, da gre za moškega, ki je varna figura in bo otrokom dober oče.

Večina žensk naj bi bil kot idealen prototip popolnega moškega navajala Travisa Kelceja, igralca ameriškega nogometa, ki mu popularnost dviga razmerje z ameriško pevko Taylor Swift.

Idejo o 'idealnem tipu moškega' je potrdil plaz komentarjev po nedavno objavljeno fotografije s plaže na Bahamih, kjer je bil par na počitnicah. Najpogostejši komentar se je glasil: 'Dad bod', kar opisuje moškega z večjim, mehkejšim telesom, močnim, a ne nujno definiranim telesom.

75 % žensk všeč prav takšni

Glede na raziskavo iz leta 2021, ki jo je izvedla platforma Dating.com, več kot 75 odstotkov samskih žensk daje prednost sproščeni postavi moških, zdaj pa so raziskovalci odkrili tudi razlog za to. Po besedah ​​psihologa Joela Wadea ta telesni tip daje potencialnim partnerkam vedeti, da je moški varna figura in bo otrokom dober očka.

"Žensk ne privlači samo telo, ampak tudi to, kar predstavlja," je zapisal evolucijski psiholog James Sherlock z univerze v Queenslandu.

Sociolog Simon Clay pa dodaja, da tak telesni tip kaže na partnerja z uravnoteženim družinskim življenjem in mehkejšimi osebnostnimi potezami. "Bolj obli moški imajo lahko manj testosterona, zato se zdijo bolj varni in kot boljši očetje," dodaja.

Dejstvo so nato potrdili nevroznanstveniki s Trinity Collegea, ki visoke ravni hormona testosterona povezujejo s povečano agresivnostjo in impulzivnostjo.

Z drugimi besedami, ko ženske vidijo moškega bolj sproščene postave, podzavestno verjamejo, da gre za nekoga, ki raje preživlja čas v družinskem gnezdu, kot pa da dela le na sebi in svojem videzu.

Travis, Leonardo in Jon

Poleg Travisu te vrste 'telešček' pripisujejo tudi igralcu Leonardu DiCapriu in Jonu Hammu (zvezda Mad Men).

Psiholog Wade za konec opozarja, da znanost ne skuša dokazovati, ali ženske fizično privlačnost 'merijo' le s sproščeno telesno postavo moških. Ena od raziskav, v kateri so privlačnost moških preverjali zgolj na podlagi njihovega telesa, je namreč razkrila, da so ženske za privlačnejše od moških z bolj sproščeno postavo ocenile dobro grajene moške, ki imajo ramena bistveno širša od trupa. Vendar pa je ta ista študija pokazala, da so bile ženske hkrati mnenja, da so moški z mehkejšo postavo tudi bolj ljubeči, skrbni, prijazni in da so verjetno boljši potencialni starši, še pišejo na Blic.

Novo na Metroplay: Za komisarja dati Janšo? | N1 podkast s Suzano Lovec