N.Z. | 3. 3. 2023, 11:25

Od alfe do game: 5 moških osebnostnih tipov (in lastnosti, ki jih definirajo)

profimedia

Medtem ko v živalskem svetu velja, da je alfa samec tisti, ki pritegne vso pozornost samic, pa so v svetu ljudi stvari precej bolj pestre in alfa osebnostni tip moškega nikakor ni edini, ki ženskam in dekletom pospeši utrip srca.

Še več. Obstajajo različice (in drugačni odtenki) moškosti, ki imajo pri nežnejšem spolu celo neprimerno več uspeha kot osebnostni tip alfa. Hkrati bi lahko rekli tudi, da v vsakem moškem v različnih razmerjih obstajajo vsi arhetipi osebnosti, kateri izmed njih se v določeni situaciji ali življenjskem obdobju izrazi, pa je odvisno tudi od vplivov iz okolja in omejitev, ki si jih nekateri sami zastavljajo.

V nadaljevanju navajamo kratke opise za 5 najbolj vpadljivih moških osebnostnih tipov, pri čemer gre dodati, da se moški tekom življenja tudi spreminjajo, od alfe do game ali celo delte jih loči le nekaj pomenljivih življenjskih izkušenj in let.

1. Alfa tip moške osebnosti

Lastnosti: samozavest, družabnost, podjetnost

Alfa moške je mogoče prepoznati po imidžu ’slabega fanta’ in alfa moški običajno potrebujejo družbo drugih moških, da so lahko moški. To so ’mačoti’, ki svojo samozavest izražajo nekoliko agresivno. So družabni in nekoliko seksistični, pri čemer ne gre nujno za objektivizacijo žensk, zagotovo pa za to, da se več kot zavedajo, kakšen vpliv imajo na ženske.

So rojeni vodje, kot sodelavci pa znajo zaradi svojega ega biti tudi nekoliko težavni. Med drugim težko prenašajo očitke, da se morda motijo. Stvari znajo nato odlično zgladiti in popraviti s svojim šarmom.

Ženske od alfa moških ne bodo dobile veliko podpore in čustvene opore, pa vendar bodo v primeru, da se odločijo prevarati svojega partnerja, tega najpogosteje prevarale prav z alfa moškim.

2. Beta tip moške osebnosti

Lastnosti: sodelovanje, introvertiranost, prijaznost

Beta moški so običajni ’dobri fantje’. Relativno skromni v svojem pristopu do življenja in nadvse prijazni. To je moški, ki vas bo povabil na prijeten izlet, ker takšen pač je, priljuden in všečen.

Zagotovo gre za bolj senzitivnega in manj agresivnega tipa moškega od alfe. Je tudi bolj prizemljen in dobro prenaša kritiko. Njegove veščine sodelovanja so izjemne.

Po naravi so beta moški nekoliko rezervirani in introvertirani. To so tisti fantje, ki so bili v šolskih klopeh bolj tihe sorte, včasih tudi nekoliko ’piflarski’, zaradi česar so se nanje morda spravljali bolj agresivni od njih. Zrasli so v srčne, čustvene prijazne fante, ki so lahko tudi nadvse idealistični.

Zrele ženske si za doživljenjske partnerje raje izbirajo beta tip moškega kot alfa, še posebno, če jim je pred tem kakšen alfa že zlomil srce. Rado se dogaja tudi, da imajo ženske beta moške raje za prijatelje kot ljubimce. In to drži, beta moški so izjemno dobri prijatelji žensk.

3. Omega tip moške osebnosti

Lastnosti: ekscentrik, nonšalanten, čudaške muhe

Naj gre za obsedenega zbiralca kovancev, stripov, pajkov ali videoiger, omega moški deluje ne popolnoma prisoten, ležeren in deluje, kot da se ga ne dotakne nič na tem svetu.

Do neke mere gre za nezrelega in neodgovornega, zagotovo pa ni pretirano ambiciozen. V šolskih letih je bil zaradi svojih nenavadnosti verjetno tarča posmeha vrstnikov. Pa vendar so omega moški pogosto zelo inteligentni, le da tega ne razglašajo na vsa usta. Vse, kar jim manjka, je, da zaradi pomanjkanja ambicije ne naredijo nekaj s to svojo inteligentnostjo. Sposobni so rešiti najbolj zapletene matematične probleme med tem, ko jedo pico in jim prav res ni mar za nič, kar bi se tisti hip dogajalo okoli njih.

Po tradiciji naj bi šlo za moške, ki svoji ženi zlepa ne bodo priskočili na pomoč pri gospodinjskih delih, brez slabe vesti pa lahko kar nekaj let tudi živijo na njene stroške.

4. Gama tip moške osebnosti

Lastnosti: pustolovski, radoživ, nemiren

Gama moški se rad zabava, a hkrati ostaja odgovoren. Zagotovo gre za nadvse pustolovskega in radoživega predstavnika, ki postane nemiren, če je prisiljen predolgo ostati na istem mestu. Povsem možno je, da kar nekaj alfa moških sčasoma dozori do te stopnje, da se prelevijo v gama moške. Gama moški so namreč rafinirana verzija prav alfa moških.

Do nasprotnega spola so senzitivni in se zelo dobro zavedajo njihovih potreb in specifike njihove narave. Storili bodo vse, da bi partnerkam stopili nasproti in izpolnili njihove želje. Ženske, ki imajo za partnerja gama moškega, so zadele pravo terno.

Občasno so povsem sposobni izražati tudi nekoliko bolj feminilno vedenje, če to pomeni, da bodo tako lahko osvojili srce izbranke. Družino postavljajo na prvo mesto, ne glede na okoliščine in življenjski scenarij.

5. Delta tip moške osebnosti

Lastnosti: distanciran, zadržan, umaknjen

Delta moškim v življenju ni bilo postlano z rožicami. Morda so bili v mladih letih alfe ali celo game, potem pa se je zgodilo nekaj tragičnega. Izgubili so svojo vero in se umaknili vase.

Gre za ekstremno zadržane moške. Delte delujejo distancirano na način, kot da ’jim za nič in nikogar ni mar’. Morda v sebi pestujejo tudi kakšno močno zamero, zaradi česar niso med najbolj priljubljenimi v družbi in pogosto živijo precej izolirano.

Delta moški pogosto pritegnejo partnerje s podobnimi karakteristikami. Če so njihovi partnerji game, alfe ali bete, se jim bodo zdeli preveč dolgočasni in pusti, razen seveda, če jim ne bo uspelo ponovno prižgati ugasle iskre v njih in bodo ponovno zaživeli drugačen, bolj aktiven življenjski slog.

... in potem je tu še: SIGMA tip moške osebnosti

Po mnenju mnogih gre za tip moškega, ki v socialni hierarhiji seže v sam vrh. Tudi nad alfo.

Sigma moški je pravzaprav nekoč bil 'čisto navaden' alfa, zdaj pa je postal 'volk samotar', in praviloma gre za izjemno inteligentne, zrele in globoko čuteče moške.

Več o sigma tipu moškega zapišem v kakšnem od prihodnjih člankov bolj podrobno, ker si to pač zaslužijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.