N.Z. | 7. 12. 2022, 11:18

Nostradamusove prerokbe za leto 2023, ob katerih se nam koža ježi: vse TO je napovedal!

profimedia

Svet se je v zadnjih nekaj letih postavil na glavo. Toliko seizmičnim dogodkom, kot smo jih bili v zadnjem času priča, praktično ne pomnimo. Po nekaj upanja se zato mnogi zatekajo k prerokbam največjih vidcev, ki nam jih ponuja zgodovina. Pa so ti upe upravičili?

Eden najbolj branih, priljubljenih in čislanih ostaja francoski astrolog Nostradamus, ki mu pripisujejo, da je napovedal tako Hitlerjev vzpon kot napade na dvojčke z dne 11. septembra.

Pri britanskem Sky History so se zaradi velikega povpraševanja svojih bralcev zato še enkrat zakopali v preroške verze Nostradamusove knjige Les Propheties iz leta 1555 in izpostavili nekaj pomenljivih prelomnic, ki nas čakajo v letu 2023.

'Velika vojna'

Nekateri poznavalci Nostradamusovih štirivrstičnic trdijo, da je pravilno napovedal vzpon Adolfa Hitlerja. Taisti študiozni vedci so si zdaj edini, da naj bi se prav takšna, 'velika vojna' , začela tudi v letu 2023. V tem oziru namreč najbolj izstopa verz:

'sedem mesecev velike vojne,

mrtvi ljudje zaradi zla.'

Edino upanje, ki ga Nostradamusov zapis vendarle ponuja, je prav omemba 'sedmih mesecev'. Ne le, da ta potencialno časovno omeji 'svetovni' spopad, temveč tudi namiguje, da bo šlo za bolj konvencionalno vojskovanje in torej ne nuklearni armagedon (ki bo po svoji naravi lahko trajal le nekaj minut, največ ur ali dni).

Konec sanj o Marsu

Ko je tehnični magnat in vesoljski podjetnik Elon Musk marca 2022 napovedal, da naj bi človeštvu leta 2029 uspel drugi veliki skok (po Luni torej človeški korak na Marsu), Nostradamusovi verzi vzbujajo dvome.

Poznavalci so namreč opozorili na skrivnosten verz:

'luči Marsa bodo ugasnile.'

Dotična vrstica je del iste štirivrstičnice, ki govori o 'sedemmesečni veliki vojni'.

Je s tem namigoval, da bodo fantazije o osvajanju Marsa pokopane v istem koledarskem letu? Čas bo pokazal, ali se je precenil Musk ali pa gre za kakšen bolj kompleksen astrološko nesrečen fenomen.

Sesutje ekonomije

Po pandemijskem zaprtju, potem pa še posledicah vojne v Ukrajini, so ekonomije držav sveta na precej negotovih nogah. Eksperti svarijo pred podivjano inflacijo in draginjo goriv, Nostradamusovi verzi pa namigujejo, da je najhujše šele pred nami.

'Tako visoko bo narasel pšenični snop', naj bi zapisal in nadaljeval, 'da bo človek jedel sočloveka'. Ta zares morbidna in dramatična prilika z namigom na tako hudo lakoto, da bi ta (upajmo, da je mišljeno zgolj poetsko) človeka skoraj nagnala v kanibalizem, se nanaša prav na leto 2023.

Poslabšanje klimatskih sprememb

Vse višje ravni CO2 v ozračju in dvig povprečnih globalnih temperatur ostaja v središču strahov človeštva v letu 2023.

Naslednja Nostradamusova štirivrstičnica zloslutno napoveduje človeštvu nadvse črne dni:

'Širideset let ne boste videli mavrice,

štirideset let jo boste videli vsak dan.

Suha zemlja bo razpokala

in potem pridejo poplave, kakršnih še niste videli.'

Čeravno te vrstice namigujejo na katastrofo apokaliptičnih razsežnosti, pa sklic na 'razpokano' in 'velike poplave' spominja na učinke klimatskih sprememb.

Kaj pa pomeni tistih 'štirideset let'? To tudi za poznavalce Nostradamusovih verzov ostaja enigma in poraja se več vprašanj kot odgovorov.

Veliki družbeni nemiri

Visoki stroški življenja, naraščajoče nezadovoljstvo, razjarjena narava in družbene neenakosti bodo v letu 2023 pripeljali na ulice jezne množice.

Nostradamus je dvig glasu najbolj zapostavljenih in pozabljenih v družbi opisal takole:

'slej kot prej bodo nastopile velike spremembe,

zgodile se bodo strašne grozote in maščevanja.'

Slavni Francoz naj bi v teh verzih namigoval na vse večja trenja med družbenimi razredi, kar bo pripeljalo do velikega revolta proti najbolj bogatim. 

Še ena njegova štirivrstičnica tezo potrjuje:

'Trobenta se bo tresla v tonskem neskladju.

Dogovor ni bil uresničen: dvig obraza k nebu:

okrvavljena usta bodo plavala v krvi;

obraz, negovan od mleka in medu, leži obrnjen v tla.'

Vas je - tako kot je nas - naravnost spreletela groza ob prebranem? Naj vas kar takoj potolažimo: Nostradamusovi verzi so bili zaradi močne cenzure (in samocenzure), ki je vladala za časa njegovega življenja s strani oblastnikov in cerkve, vedno močno popačeni in fantazijsko slikoviti, sodobni interpreti njegovih verzov pa nadpovprečno nagnjeni k senzacionaliziranju.

Kaj se bo v resnici zgodilo v letu 2023, bo pokazal čas.

 

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu