N.Z. | 5. 10. 2022, 12:55

Nikola Tesla – najbolj duhoven znanstvenik, ki je izbrisan iz svetovne zgodovine

profimedia

Medtem ko lik in delo Nikole Tesle pri nas dobro poznamo, pa v svetu ni ravno tako. Njegovo ime in izjemne zasluge za človeštvo ostajajo v senci drugih znanih fizikov in znanstvenikov.

Izumitelj prihodnosti

Brez vsakega pretiravanja je mogoče reči, da je Nikola Tesla človek, ki je izumil prihodnost.

Med več kot 700 njegovih registriranih patentov je mogoče najti patente za izmeničen električen tok, brezžičen prenos energije in komunikacije, daljinsko upravljanje, robotiko, razsvetljavo, izmenični indukcijski motor, in jasno je, da sodobna tehnologija brez njega danes ne bi bila tu, kjer je.

Odkril je elektron, izumil radar, rotacijsko magnetno polje, disk-turbine za rotacijske stroje, ojačevalec transmisije, elektroterapevtska orodja, aparate za proizvodnjo ozona … Eksperimentiral je s ’sredstvi za komunikacijo, ki jih lahko postavite na dlan in ki so lahko posamično kodirana na različne frekvence’. Gre za predhodnike pametnih, mobilnih telefonov.

Do temeljev požgan laboratorij

Kakšni so motivi za več kot očitnim izbrisom Tesle iz svetovne zgodovine?

Odgovor verjetno tiči v dejstvu, da je Tesla uspel iznajti način za izkoriščanje vsedostopne energije, ki je ni mogoče meriti niti ne zaračunavati. Rekel je:

"Želja, ki me vodi pri vsem, kar počnem, je želja, da bi naravne sile vpregel, da služijo človeku."

Verjetno ni treba izdatno poudarjati, da te energije obstajajo še danes, kar pa ni po volji določenim skupinam ljudem po svetu. Njegov laboratorij je bil požgan do temeljev.

Prav tako je nekoč rekel:

"Tistega dne, ko bo znanost začela proučevati nematerialne fenomene, bo dosegla večji napredek v enem samem desetletju kot v stoletjih svojega obstoja."

Številni izumi Tesle niso bili uresničeni vse do današnjega dne.

Tesla je vse svoje življenje posvetil delu za to, da danes ne bi bili odvisni ne od nafte in ne jedrske energije, prav tako voda in zemlja ne bi bili tako zastrupljeni.

Tesla je trdil, da z izkoriščanjem atomske energije kršimo zakone narave. Prav tako je rekel:

"Mir lahko nastopi le kot naravna posledica splošne razsvetljenosti in zedinjenja vseh ras."

Duhoven v najvišjem pomenu te besede

Vsi, ki vedo za Nikolo Teslo, vedo, da je bil briljanten znanstvenik. To, kar je manj znano, pa je dejstvo, da je bil tudi zelo duhovna oseba, ki ga je še kako zanimalo človeško zdravje.

Znani hinduistični učitelj Swami Vivekanada, ki je bil poslan na Zahod, da bi proučil možnost združenja svetovnih religij, je Teslo obiskal v njegovem laboratoriju, v New Yorku, leta 1906, in o tem poslal pismo svojemu indijskemu kolegu Alasingu Perumalu. Tako opisuje svoje srečanje z njim:

"Ta človek je popolnoma drugačen od vseh zahodnjakov … Pokazal mi je svoje eksperimente z elektriko, ki je zanj kot živo bitje, s katerim se on pogovarja in mu poveljuje … Gre za izjemno duhovno osebo. On, brez dvoma, poseduje duhovnost najvišje ravni in se je sposoben pogovarjati z vsemi našimi bogovi … V njegovih električnih vratih različne barve so se pred mano pojavili skoraj vsi naši bogovi: Višnu, Šiva … občutil sem celo prisotnost samega Brahme."

profimedia

Lepota in sočutje

Tesla je verjel, da je vesolje enovito, tako v materialnem kot duhovnem smislu. Rekel je:

"V vesolju obstaja jedro, iz katerega dobivamo vso moč, ves navdih, neprestano nas privlači. Jaz občutim njegovo moč in vrednost, ki ga oddaja celotnemu vesolju in ga tako drži v ravnotežju. Nisem jaz tisti, ki je odkril skrivnost tega jedra, vem pa, da obstaja. Ko ji želim pripisati materialno kvaliteto, jo vidim kot Svetlobo, ko pa jo skušam dojeti duhovno, potem sta to Lepota in Sočutje ..."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.