J. Z. | 6. 10. 2022, 07:00

Kako prepoznati stisko pri otroku? Pogovarjali smo se s psihologinjo, ki svetuje, na kaj naj bodo starši pozorni

Zveza prijateljev mladine Slovenije

Težave najmlajših so se v zadnjih dveh letih poglobile, marsikje se je poslabšal tudi socialni položaj. Zato je pomembno, da znajo starši in drugi odrasli prepoznati, kdaj mladostniki potrebujejo pomoč, čeprav zanjo ne znajo ali želijo prositi. 

Psihologinja Nina Babič, predsednica Zveze prijateljev mladine Maribor, opaža, da so se težave otrok v zadnjih dveh letih poglobile - tako na področju neke splošne življenjske energije kot tudi znanja in psihološkega stanja, na kar so šolski svetovalci opozarjali ves čas epidemije. 

Zato je v okviru dogodka ob Tednu otroka opozorila, da morajo odrasli ne le govoriti o tem in naštevati težave, pač pa tudi aktivno pomagati najmlajšim in jim pokazati, da "verjamejo vanje". "Da čeprav je za nami težko obdobje in čutijo posledice, imajo še vedno možnost, da se veliko naučijo in imajo pred sabo svetlo prihodnost."

Zveza prijateljev mladine Slovenije

Zaradi krize se je poslabšal tudi socialni položaj otrok. "Takšnih in drugačnih otrok, ki živijo v depriviligiranih okoljih, je veliko, z izgubami služb pa se to le še poslabšuje. Vedno so ljudje, ki prosijo za pomoč, a najbolj me skrbi, da je veliko tudi takšnih, ki nimajo dovolj, pa ne prosijo zanjo."

Odrasli lahko stiske najlaže prepoznajo tako, da otrokom prisluhnejo.

A pomembno je, da ne pristopijo z vidika usmiljenja, kar bi lahko še poslabšalo njihovo samozavest. Prav tako jim je treba ponuditi priložnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, da se lahko pogovorijo, in biti manj kritičen do virtualnega sveta. "Stopiti jim naproti z veliko zanimanja in empatije."

Ključno iskanje ravnovesja med prostim časom in obveznostmi

Po njenem mnenju je iskanje ravnovesja med obveznostmi in prostim časom ključna naloga vseh ljudi, še posebej pomembna za otroke in mladostnike. Za kakovosten prosti čas pogosto potrebujemo druge, v najboljšem primeru prijatelje. "Kako se bomo pa imeli, je precej odvisno od nas samih. Dobri medosebni odnosi se redko kar zgodijo – bolj pogosto pomenijo vzajemen trud, spoštovanje, potrpljenje, prilagajanje in čas. Kadar se družimo z ljudmi, s katerimi se dobro počutimo in počnemo stvari v skladu z lastnimi interesi, smo pripravljeni na vse zahteve in napore, ki jih prinaša življenje."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.