14. 10. 2021, 08:30

Miran Možina: "Gimnazijski sošolec je na neki zabavi pripomnil, da imam veliko zadnjico."

profimedia

Mirana Možino, psihiatra in psihoterapevta, direktorja SFU-ja Ljubljana (ljubljanske podružnice Univerze Sigmunda Freuda z Dunaja), je za MMC Slovenija v intervjuju o tesnobi in strahu zares iskreno spregovoril tudi o 'prekletstvu' perfekcionizma, ki rado stopa z roko v roku z anksioznimi motnjami.

O tem, kako močni so danes pritiski na mlade po popolnosti, dajejo slutiti aktivnosti nekaterih držav po svetu (na Norveškem so tako pred kratkim sprejeli zakon, ki od spletnih vplivnežev zahteva zaznamke o tem, da so fotografije, ki jih objavljajo, obdelane), psihologija in psihiatrija pa škodljiv vpliv perfekcionizma na duševno zdravje poznajo že veliko dlje časa.

Miran Možina je za MMC temo Poglobljeno o anksioznosti med drugim povedal:

"Perfekcionizem ima veliko elementov prisile, stalnega izvajanja terorja nad samim seboj. Nič ni dovolj dobro, vse mora biti še bolje. V knjigi Človeška ljubezen, ki smo jo izdali pod taktirko Mance Košir, sem opisal, kako sem se kot najstnik veliko ukvarjal s svojim videzom in se nenehno spraševal, ali sem dovolj privlačen za dekleta. Po prhanju sem se velikokrat ogledoval v ogledalu in našel kup pomanjkljivosti, preozka ramena, premalo mišic, tudi "kurček" bi lahko bil večji. Gimnazijski sošolec je na neki zabavi pripomnil, da imam veliko zadnjico. Začel sem opazovati in se primerjati z drugimi. Zdelo se mi je, da ima ta sošolec res veliko lepšo zadnjico. Še posebej pa me je zadelo, ko sem v neki erotični reviji prebral, da so ženskam pri moških najbolj privlačni zobje, na drugem mestu pa, o groza, majhne ritke. Takrat sem razvil obsesijo "velike riti", ki je trajala kar nekaj let; v izložbah sem na skrivaj opazoval svoj odsev, ki je potrjeval sošolčevo diagnozo. Na obletnici mature, veliko let pozneje, pa mi je povedal, da se je seveda šalil. Ko zdaj pomagam mladostnicam z anoreksijo, kjer se v ozadju pogosto skriva perfekcionizem glede postave, jih zelo dobro razumem. Ko človek nima dovolj dobrega občutka lastne vrednosti, je to dobro gojišče za perfekcionizem. Lahko greš v dve skrajnosti: "ni mi mar, kako sem videti" ali pa skušaš paziti na vsak detajl v upanju, da bo to držalo pokonci občutek lastne vrednosti. V najstniških letih so muke zaradi kompleksa manjvrednosti še posebej velike in pogoste, zlasti če so temelji občutka sebe iz zgodnjega otroštva majavi."

Vir: MMC Slovenija v prispevku: Anksiozne motnje: Kdor beži pred tesnobo, bo tekla za njim

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.