Vid Legradić | 21. 11. 2022, 10:28

5 majhnih (in brezplačnih) aktivnosti za instantno izboljšanje razpoloženja v sivih jesenskih dneh

profimedia

Jesen ima dve plati. Lahko je romantična in polna obilja, lahko pa je deževna in turobna. Še zlasti druga polovica novembra, ko drevesa izgubijo svoje barve, je v svoji drugi polovici običajno dokaj mračna, deževna, meglena. Brez dvoma vsak od nas potrebuje vsaj malo spodbude, ko slabo vreme vztraja več dni zapored.

Za takojšnje izboljšanje razpoloženja na turoben dan ni potrebno biti milijonar. Dovolj so že malenkostna dejanja, ki jih lahko delate v dvoje, s prijatelji ali sami in so za povrh še brezplačna. 

Oglejte si smešen video

Smeh je pol zdravja in najboljši odganjalec slabe volje. Za povrh se med stresom sproščajo še endorfini, ki pomagajo blažiti stres. Na kratko: smeh vas napolni z energijo, ki jo v turobnih jesenskih dneh potrebujete. Ob vsej sodobni elektroniki danes do smeha res ni težko priti. Vzemite si nekaj minut in si oglejte neumni skeč, prelistate nekaj smešnih TikTokov ali videov na spletnih platformah. Da bo smeh zagotovljen, poskusite spet najti tiste najljubše »meme«, ki ste si jih v preteklosti že ogledali. Kratek premor za pristno veselje je najenostavnejši način za instantno izboljšanje razpoloženja. 

Zavrtite si svojo najljubšo glasbo

Dobra glasba oziroma tista glasba, ki vam je všeč, lahko drastično izboljša razpoloženje. Veliko študij je že potrdilo neposredno povezavo med poslušanjem všečne glasbe in dobrim počutjem. Melodije, ki so določenemu posamezniku všeč, povzdignejo in dajejo energijo. Toda pozor: tako moč ima le glasba, ki vam "sede v uho". Zato si na turoben dan le zavrtite svoj najljubši "komad" in prepevajte z njim. Kolikor se le da na glas, seveda, in dan bo takoj lepši. 

Kreativnost

Vsi poznamo nekoga, ki je ustvarjalen umetnik, rokodelec, ki naravnost čaka na prihod jesenskih deževnih dni. Le kaj je lepšega kot ustvariti nekaj s svojimi rokami. Od klekljanja do lončarstva in izdelovanja nakita ... Kreativnih dejavnosti je na pretek. Prav vsak domač izdelek človeka osreči, razveseli in ga naredi ponosnega. Natančno to, kar je potrebno za deževne jesenske dni. Toda vsi nismo umetniki. Ali pač. S pomočjo narave smo lahko vsi umetniki. Zato predlog za največje antitalente: kupite ali pa si od otrok izposodite barve na vodni osnovi. Nakapajte jih na papir ali platno in vse skupaj postavite na dež. Kmalu boste dobili unikatno sliko, ki bi vam jo zavidal prav vsak akademski slikar. 

Izziv brez interneta

Naj brskanje po medmrežju deluje še tako sproščujoče, v ozadju je zmeraj prisotna vsaj minimalna raven stresa. Ne le branje novic in službenih elektronski sporočil, stresno je tudi konstantno spremljanje družbenih omrežij, kajti tam so vsi srečni in popolni. To predstavlja nezavedni pritisk, ki nikakor ne pripomore k boljšemu razpoloženju. Zato poskusite zbrati moč in vsaj za nekaj ur pozabite na internet. Na deževen jesenski dan raje berite knjigo, kuhajte, organizirajte svoj dom, svoje zbirke ... Rezultat v razpoloženju bo viden takoj. 

Sprehod v dežju

Pred dežjem, še zlasti jesenskim, se običajno skrivamo. Toda kaj, če bi naredili ravno obratno. Če bi si obuli škornje in skakali po lužah kot otroci. Ali pa celo zaplesali. Po hoji v dežju (oziroma po vsaki zunanji športni aktivnosti) se boste nedvoumno počutili bolje.

profimedia

In ne samo to, aktivnosti v turobnih jesenskih dneh imajo še nekaj nepričakovanih pozitivnih stranskih učinkov. Eden od njih je vlaga v zraku. Zaradi nje bo koža mladostnejša. Zaradi dežja je zrak tudi čistejši.

In potem je tu še vonj po zemlji, listih, gobah, ki ga z eno besedo imenujemo petrikor. Ta vonjava je najmočnejša v jeseni in ima velik pomirjevalni učinek. Omamljeni od petrikorja boste pomirjeni in hkrati bolje razpoloženi začeli razmišljati o življenju, o načrtih za prihodnost in prednostih turobnih jesenskih dni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.