Vid Legradić | 19. 2. 2023, 22:00

Ali vaše stvari izginjajo? Morda so na delu paranormalne sile.

profimedia

Spet iščete ključe? Ste pozabili, kam ste odložili orodje? Ali predmeti v vašem domu izginejo in jih nato znova najdete, morda celo na drugem mestu? Najverjetneje ste žrtev lastne raztresenosti ali pozabljivosti. Ni pa nujno. Pomislite ...

Bi lahko bil vzrok za iskanje založenih ključev paranormalni pojav, fenomen izginjajočih predmetov? Ta običajno zadeva stvar, ki jo je človek pravkar uporabil, ali predmet, ki se hrani na zmeraj enakem določenem mestu. Če razlog za izginotje iščemo v nadnaravnem, pridemo do treh paranormalnih možnosti, ki pojasnjujejo zakaj vse prevečkrat iščemo svoje izgubljene drobnarije.

Poltergeist

Ko pride do pojava izginjajočih predmetov, veliko ljudi krivi poltergeist - četudi le na pol resno.

Poltergeist je paranormalni pojav, ki vpliva na materialni svet. Lahko se kaže v nerazložljivih zvokih, hrupu, vonjavah ali v premikanju predmetov. Slednje zadeva fenomen izginjajočih predmetov.

Poltergeista naj bi izviral iz dveh virov: prvi je človek sam. Človek naj bi bil s svojim nezavednim zmožen vplivati na premikanje predmetov. Drugi vir poltergeista pa je lahko duh preminulega. Ta je z izginjajočim predmetom povezan v smislu, da ima predmet zgodovino (na primer ura, ki je pripadala dedu in se je iz mesta hrambe sama premaknila na mesto, kjer jo je dedek običajno hranil). Če smo nekaj založili, je poltergeist je odlična razlaga. Seveda narave in specifik tega fenomena znanost ne zmore pojasniti, saj poltergeista s poizkusi žal ni mogoče ponavljati.

Začasna nevidnost

Ni znanstvene hipoteze, ki bi omogočala, da postane predmet neviden in potem čez nekaj časa spet viden. Toda včasih je »nevidnost« lahko tudi psihološki pojav. Predmet je res tam, vendar ga mi ne vidimo, saj je naša pozornost preusmerjena nekam drugam. Iskane stvari dobesedno ne zaznamo. To je primer selektivne pozornosti.

A ker v tem prispevku govorimo o paranormalnih razlogih za izgubljanje stvari, je po tej analogiji za nevidnost lahko kriv zunanji vpliv na našo zavest. Morda na nas vpliva duh, povezan s predmetom (ki ne želi, da bi ga našli ali pa nas vleče za nos).

Ni mogoče izključiti domneve, da ima lahko iskana stvar tudi lastno voljo. Takšno razlago zagovarja animizem, ki zagovarja, da imajo predmeti, kraji in bitja posebno duhovno bistvo.

V okviru tega pogleda je zanimivo razmišljati, zakaj potemtakem neka določena stvar ne želi, da jo najdete. Se morda z vami šali? Vas celo varuje? Je ključ od avta postal začasno neviden zaradi tega, ker je želel, da bi se izognili prometni nesreči, ki bi se zgodila, če bi od doma krenili pravočasno?

Izlet v drugo dimenzijo

In še najbolj nenavadna razlaga: premik iskanega predmeta v drugo dimenzijo. Čeprav se sliši skorajda nemogoče, znanost že nekaj časa raziskuje teorije različnih dimenzij.

Kvantna mehanika dopušča oziroma preučuje možnost obstoja več kot le treh dimenzij, zato trditev, da se je iskan predmet izgubil v drugi resničnosti niti ni tako nora. Duhovni misleci bi druge dimenzije poimenovali kot druge ravni obstoja.

Toda, ali je sploh mogoče, da izgubljene stvari ne morete najti zato, ker je začasno zdrsnila v drugo dimenzijo? Presodite sami.

Kljub temu da paranormalen razlog za izgubo predmeta obstaja, je za iskanje izgubljenih predmetov vseeno najverjetnejši krivec kar vaš kratkoročni spomin. Hiter način življenja, za povrhu poln stresa, je tisti element, ki največkrat preusmeri pozornost in povzroči da se manj pomembnih podrobnosti ne zapomnimo. Kratkoročni spomin lahko izboljšamo s počitkom in uživanjem primerne prehrane. Privoščite si jedi bogate vsebnostjo omega 3 maščob, orehe, zeleni čaj, temno čokolado in kurkumo. S takšnim razvajanjem bodo možgani delovali bolje, vaši ključi pa ostali natančno tam, kjer ste jih pustili.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.