N.Z. | 19. 4. 2023, 22:00

Deepak Chopra o notranji poti do bogastva: "Ko smo v stanju dharme, sledi obilje."

profimedia

Drži, kot pravi pregovor, da ti denar ne more kupiti sreče. Po drugi strani pa je tudi enačenje revščine z duhovnostjo zgolj velika napaka.

"Čeprav je nekakšna vrlina živeti v skladu s preprostimi potrebami, se distancirati od zahtev sveta in se večino budnih ur dneva posvečati duhovnim iskanjem, pa ne bi veliko ljudi, najsi bo na Vzhodu ali Zahodu, v resnici izbralo takšnega načina življenja. A revščina nas ne naredi bogate na polju duhovnosti, pa naj gre za prostovoljno revščino, izbrano iz čistosti, ali prisiljeno revščino, ki ji ne moremo pobegniti," je jasen Deepak Chopra in nato v podrobnosti razkrije notranjo pot do želenega stanja obilja in bralcem pomaga vstopiti v globlja stanja zavedanja ter postati prinašalci sprememb.

"Resnični namen življenja je za vse nas enak. Torej takole: Poveži se z velikodušnostjo sveta, da ti zagotovi vse, kar potrebuješ."

Joga denarja

Po indijski duhovni tradiciji je duhovnost pravilom apovezana z odrekanjem in odmaknjenostjo od sveta. Tipično si zato v glavi slikamo belobradega puščavnika, ki meditira v votlini visoko v Himalaji. A tega joga ne od njega in ne od nas ne zahteva. Joga namreč ni duhovna v religioznem smislu, temveč je znanost zavesti.

"Ko veš, kako se zavest v resnici obnaša, ugotoviš, da gre za nekaj presenetljivega: z njo se spreminjaš. Spoznavanje skoraj nobene druge stvari ne povzroči tako dramatičnega učinka."

In v jogi je navkljub vsesplošnemu napačnemu prepričanju zaslediti takojšnjo povezavo z denarjem, pa naj se to zdi še tako neverjetno. Na duhovni ravni se plemenitost duha namreč kaže v neskončnem izobilju, možnostih, ustvarjalnosti, milosti, ponižnosti, ljubeči naklonjenosti, večni ljubezni in brezmejnem razdajanju.

Vsi ti darovi so nam prirojeni, človeška zavest pa je tista, ki skrbi za njihovo izražanje.

"Če jih utelešamo v lastnem življenju, smo bogati v resničnem smislu te besede. Merjenje bogastva izključno z denarjem pa je duhovno prazno," v knjigi Obilje piše Deepak Chopra.

Trajno bogastvo, torej takšno, ki daje našemu življenju smisel, vrednost in blagostanje, pa je mogoče utemeljiti šele na svojem vsakodnevnem obstoju na velikodušnosti duha. "Vse drugo, čemur sledimo, bo sledilo samo od sebe."

Ko je vzpostavljena vez med zavestjo in denarjem, smo na pravi poti.

Kaj sploh je denar?

Če kaj, po Deepaku Chopri, denar ni zgolj zlato v bančnih sefih in v bankovcih v denarnici. "Denar je orodje zavesti. Zatorej naša stopnja zavesti določa, kako gledamo na denar, kako ga služimo in čemu ga namenjamo. Zavest nikoli ne miruje in enako velja za denar. Zavest nas motivira, da iščemo v življenju nekaj več. Denar nas na tej poti spremlja in nam jo olajša: seveda le, če ga imamo dovolj.ž"

Dharma in denar

Po jogi velja, da je velikodušnost duha neskončna, čemur sledi sklep, da ni nič naravnejšega od obilja. "Nenaravni so omejenost, pomanjkanje in revščina," je jasen Chopra.

"Naredite posnetek življenja kogarkoli kjerkoli na svetu, in opazili boste pot dharme, ki jo podpira duh. Gre vedno za notranjo pot, in vendar redki ljudje, na Zahodu ali Vzhodu, bogati ali revni, razumejo, kako si zagotoviti dostpo do svoje izvorne duhovne pravice. Joga je skladišče znanja, ki je potrebno, še preden lahko kdorkoli resnično živi življenje, ki mu je bilo namenjeno, v notranji izpolnjenosti in obilju."

Pri Jogi podpora zavesti izhaja iz dharme, ki po sanskrtu pomeni ’dvigniti, podpreti’. Ko smo v stanju dharme, temu vedno sledi obilje. Ko nismo v stanju dharme, pa pride pomanjkanje. "Brez podpore zavesti ni mogoče ustvariti ničesar vrednega."

Prav v stanju dharme se tako skriva ključ do bogastva.

"Če hočete od življenja več, oblikujte takšno vizijo, ki jo bo dharma podpirala."

Dharma vas bo podpirala le, če:

 • Ste se namenili biti srečni in izpolnjeni.
 • Se razdajate drugim.
 • Vam je uspeh drugih enako pomemben kot vaš lastni.
 • Delujete z ljubeznijo.
 • Imate ideale in v skladu z njimi tudi živite.
 • Ste miroljubni.
 • Navdihjete sebe in ljudi okoli vas.
 • Se zanesete nase.
 • Ste pripravljeni poslušati in se učiti.
 • Povečujete svoje možnosti.
 • Prevzemate odgovornost.
 • Ste željni novih izkušenj.
 • Ste odprtega duha.
 • Se sprejemate in poznate svojo vrednost.

Za več branja o notranji poti k bogastvu si ob priliki vzemite čas za knjigo Obilje, ki jo je podpisal eden najbolj znanih piscev o duhovnosti.

profimedia

Avtor v knjigi nazorno prikaže, kako premagati preživete občutke pomanjkanja in strahu ter ponuja meditacije za osredotočenje, fokusiranje, usmerjanje pozornosti, energije in intuicije.

"Obstaja mnogo knjig o tem, kako zaslužiti denar, vendar je ta nekaj posebnega, saj verjamem, da razkriva notranjo pot do obilja. Hočem, da bralec spozna, da je obilje stanje zavedanja. Zavest je neskončna, zatorej nam lahko ponudi neskončno daril." - Deepak Chopra, dr. med

O avtorju

Deepak Chopra je odrasel v Indiji. V Ameriki je specializiral endokrinologijo, zatem pa odprl zasebno prakso. Napisal je blizu 100 knjig o duhovnosti, zdravju, ajurvedi, meditaciji in jogi, od tega okoli 20 svetovnih uspešnic. Je predavatelj in učitelj svetovnega vpliva.

"Ob opazovanju njegove natalne karte lahko izkušen džjotiši, poznavalec indijske astrologije, po nekaj sekundah vzklikne: ’Ta človek je učen, poduhovljen, slaven in bogat!’"

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.