N.Z. | 8. 4. 2022, 13:30

Kako biti zadovoljen s tem, kar imaš (in doseči mirnost bivanja)

profimedia

»Kaj je narobe, če si nekaj postavite za cilj? Prav nič, dokler ne upate, da boste srečni le, če ga dosežete. Resnična sreča ni odvisna od dosežkov, z izjemo tega, da smo zvesti samim sebi, da dajemo prednost koristnim vrednotam in živimo življenje, katerega osrednja vodila so ljubezen, radodarnost in sprejemanje, ob tem pa smo osredotočeni na sedanji trenutek. Sreča izhaja iz bogastva, ki je že v vas samih, in spoznavanje samih sebe vas bo privedlo prav do tja.«

Tako Mike Annesley in Steve Nobel pišeta v uvodu enega od poglavij priročnika Mirnost bivanja, z naslovom: Kako biti zadovoljen s tem, kar imaš.

Resnično bogastvo

Naše resnično bogastvo se mimo naših hrepenenj po boljšem avtu, večji hiši in ekskluzivnejših počitnicah skriva v nas samih in v odnosih, ki jih gojimo z drugimi. In to neverjetno preprosto dejstvo je do danes s kar nekaj odmevnimi študijami dokazala celo znanost.

In čeprav bi nam moralo biti v uteho, da v našem življenju obstajajo konstante, ki nam lahko služijo kot temelj za zadovoljstvo, tudi če pri uresničitvi drugih naših ambicij nimamo sreče, se zdi, kot da nas morajo na to vedno znova spomniti bolj modri od nas.

Pa še tem to pogosto ne uspe.

»Budistična ideja nenavezanosti je danes v filozofiji povezanosti telesa, uma in duha že nekaj vsakdanjega in mnogi skušajo slediti temu osnovnemu nauku, ne da bi jim to povsem uspevalo. Koncept se nanaša na materialne stvari, na želje ega, naša čustva in ljudi v našem življenju. Ena od različic sreče strne vse komponente v enotno, blaženo podobo: uspešen zakon, dobro situirani in uspešni otroci, velika udobna hiša z vrtom ter ugledna služba z dobro plačo.«

Da bi nas, kot posameznike (od katerih je brez dvoma vsak nekoliko drugačen), avtorja priročnika usmerila na pravo pot, t. j. pot nazaj k sebi, bralcem za svetilnike postavljata naslednjih pet virov resničnega bogastva:

1. PRISTNOST

Biti zvest svojemu dojemanju tega, kar smo. Zavedati se morate, da ne morete biti pristni, če nekaj rečete, mislite pa ravno obratno. To ni pristnost. To je neiskrenost.

2. LJUBEZEN

Če v naših življenjih ni ljubezni, so naše izkušnje omejene in nas ne osrečujejo. In ne pozabite: ljubezen je tudi sočutje!

3. POVEZANOST

Povezanost se odraža v komunikaciji, ki jo imamo z drugimi, tudi tistimi, ki nam v življenju nudijo strokovno pomoč. Če s soljudmi nismo povezani, se počutimo izolirane. Noben človek pa ne bi smel biti otok.

4. IZRAŽANJE

Čustva moramo izraziti svojim bližnjim, sicer nas bodo ta začela obvladovati (kasneje pa preplavljati).

5. RESNICA

Povezava je s pristnostjo, v tem primeru se še posebej nanaša na izogibanje sebičnemu zavajanju.

6. NESEBIČNOST

Če sledimo sebičnim ciljem, drugim obrnemo hrbet. Biti darežljiv in požrtvovalen je končni izraz nesebičnosti.

7. TALENTI

Vsak od nas ima kakšen talent, sta prepričana avtorja. To sta lahko uvidevnost do drugih in empatičnost, lahko so to specializirane veščine, ki smo se jih naučili. Sem spada tudi kreativnost.

»Morda se naše pravo bogastvo skriva v tem ali podobnem naboru lastnosti. Morda bi si zraven želeli dodati zdravje, dobro telesno pripravljenost in udobje, a če bi svojo srečo osnovali na teh dejavnikih, je težava v tem, da jih ne moremo jemati za samoumevne. Prav zato moramo biti hvaležni, če jih imamo: če pa ne, nam sreča vseeno ni nedosegljiva.«

Za več branja

Mirnost bivanja

Knjiga Mirnost bivanja predstavlja neprecenljiva spoznanja, napotke in vaje za spopadanje s stresom in nezadovoljstvom na vseh področjih življenja. Skozi poglavja se boste naučili, kako svoje življenje uravnotežiti in ga narediti bolj izpolnjujočega. Postali boste bolj mirni in srečni. Knjiga vam bo pomagala najti bogate notranje rezerve pri soočanju s stresom ter tako odkriti pot samosprejemanja in miru.

Mike Annesley je avtor priročnika Practical Mindfulness, ki je izšel pri založbi DK. Je tudi pesnik z objavljenimi šestimi zbirkami pesmi, vključno z daljšo pesnitvijo, ki temelji na I Chingu. S svojo poetično domišljijo in poglobljenostjo v etos praks, ki povezujejo telo, um in duha, je ustvaril na desetine uspešnih naslovov knjig s tega področja za mednarodni trg.

Steve Nobel je pisec, knjižni mentor in svetovalni mentor s področja duhovnosti. Trinajst let je bil direktor platforme Alternatives, vodilne organizacije, delujoče v Združenem kraljestvu, ki je organizirala tedenska srečanja, posvečena dviganju duhovnega zavedanja. Je tudi ustanovitelj spletnega portala Soul Matrix Healing, ki je zasnovan, da bi odprl vrata v zmožnosti naše duše.

Preberite tudi: Steve Nobel: »Mirnost je vedno mogoča, ne glede na okoliščine!«

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.