A. B. | 17. 1. 2023, 17:57

Ključ do uspeha ni v tem, da delate več: uporabite pravilo 80-20

Profimedia

Nehajte delati stvari, s katerimi izgubljate energijo in zapravljate svoj čas.

Večini od nas je bilo rečeno, da je ključ do uspeha trdo delo, pa naj gre za izobraževanje, kariero ali odnose. Toda ali ste se kdaj vprašali, zakaj so rezultati včasih povprečni, čeprav ste v nekaj vložili toliko časa in truda? Morda se vam takoj porodi želja, da bi se še bolj potrudili ter nalogi namenili več časa in sredstev. Na prvi pogled je ta reakcija smiselna; bolj ko se trudite, večja je verjetnost, da boste dosegli svoj cilj. Pravilo sledi Kochovi teoriji, nekdanjemu svetovalcu za vodenje podjetij, ki sam sebe imenuje "leni podjetnik". 

Vendar se izkaže, da ključ do uspeha ni v tem, da delate več, ampak da delate pametneje.

Kaj je pravilo 80-20?

Pravilo 80-20 pravi, da ima manjšina ciljev največji vpliv, medtem ko ima večina najmanjši. Vrednosti 80 odstotkov in 20 odstotkov nista natančni vrednosti - lahko sta 70-30 ali celo 95-5. Z drugimi besedami, nekaj stvari, ki jih naredimo, ima velik vpliv, medtem ko ima večina stvari, ki jih naredimo, zelo majhen vpliv. Če se osredotočimo na stvari, ki imajo velik vpliv, lahko prihranimo čas in dosežemo več.

Profimedia

Ste se že kdaj peljali mimo gradbišča ali vstopili v pisarno in opazili, da je nekaj zaposlenih zatopljenih v svoje naloge in pridno delajo, medtem ko drugi le brezdelno postopajo? Morda ste pravkar videli, kako dejansko izgleda pravilo 80-20; dobesedno in v prenesenem pomenu. Po tem pravilu 20 odstotkov zaposlenih ustvari 80 odstotkov rezultatov dela, medtem ko preostala večina ustvari le 20 odstotkov. 

Kako uporabiti pravilo 80-20

Ena najpomembnejših stvari za uporabo pravila 80-20 je, da prenehate opravljati dejavnosti, s katerimi izgubljate čas. Pravilo 80-20 vam lahko pomaga določiti dejavnosti, ki zapravljajo večino vašega časa, tako da jih lahko zmanjšate ali izločite iz svojega urnika ter si povrnete izgubljene ure in jih uporabite za dejavnosti, ki so za vas pomembnejše ali vam pomagajo pri doseganju vaših ciljev.

V skladu s pravilom 80-20 je torej eden od najboljših načinov, kako postati bolj produktiven, ugotoviti in odpraviti najbolj neproduktivne dejavnosti v svojem urniku ter določiti prednostne naloge.

Eden od načinov, kako ugotoviti, čemu dati prednost, je, da naredite seznam vseh dejavnosti, ki jih nameravate opraviti tisti dan. Nato jih lahko razvrstite po pomembnosti ali vrednosti in jih šele nato začnete reševati tako, da večino truda porabite za dokončanje nekaj življenjsko pomembnih dejavnosti na vrhu seznama. Tako se boste morda počutili produktivne in izpolnjene, tudi če ne boste dokončali vsega na seznamu, saj boste dobro opravili najpomembnejše naloge.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.