Inteligentni ljudje ne verjamejo vsega, kar slišijo. Sprašujejo se o prepričanjih, etičnih normah in sistemu, v katerem živijo. Ničesar ne jemljejo za samoumevno in ne sledijo množici, temveč o vsem kritično premislijo, preden si ustvarijo mnenje.

Zagotovo ne verjamejo vsega, kar slišijo od drugih. Nadpovprečno inteligentni ljudje lahko spregledajo laž in ne dovolijo, da bi se drugi igrali z njimi ali jih postavljali v stisko.

Načela, ki so predstavljena kot neizpodbitna resnica, jim ne pomenijo nič – imajo mnenje, ki ga želijo imeti, in sledijo svoji življenjski poti.

2. Nikogar ne poveličujejo 

Nadpovprečno inteligentni ljudje imajo le redko idole, saj ne iščejo vzornikov, ki bi jih vodili skozi življenje. Vedo, kaj je znanje najpomembnejše, zato so se pripravljeni učiti od vseh ljudi, ki jih srečajo. 

Nihče nima vseh odgovorov, zato najbolj inteligentni sami sebe vidijo kot dovolj pametne, da se bodo v danih okoliščinah sami znašli. 

3. Neprestano se učijo 

Tisti, ki so nadpovprečno inteligentni, niso nikoli zares zadovoljni z osvojenim znanjem – vedno se ženejo za novimi informacijami in izkušnjami

Druge ljudi pogosto fascinirajo s svojim znanjem in nikoli se ne zadovoljijo s povprečnostjo. Vedo, da je znanje najmočnejše orožje, s katerim lahko razorožijo sogovornika. 

4. Svoje misli tudi udejanjijo

Zelo inteligentni ljudje vedo, da misli in ideje niso nič brez dobre izvedbe. Če želijo kaj doseči v življenju, to naredijo s konkretnimi dejanji. Samo razmišljanje še ne prinese rezultatov. 

Ponavadi je ljudem, ki so nadpovprečno inteligentni, v veselje osmišljanje novih načrtov, s katerimi bodo dosegli pomembne spremembe v življenju. 

5. Znajo ceniti čas v tišini

Tisti, ki veljajo za najbolj inteligentne, se zavedajo pomena kakovostnega preživljanja časa v tišini, brez družbe. Prepričani so, da bi morali več časa posvetiti sebi in načinom, kako se sprostiti in regenerirati um, telo in dušo. 

Vedo, da je za dobre odnose z drugimi treba imeti tudi dober odnos sam s sabo.