N.Z. | 28. 3. 2023, 12:11

Samozdravilne vizualizacije: če je vzrok bolezni v umu, je tam tudi ozdravljenje

profimedia

Moč notranjih predstav za samozdravljenje so ljudje v ritualih uporabljali od nekdaj. O tem so govorili zapisi antičnih zdravnikov, nanje pa naletimo tudi v starih taoističnih spisih.

Samozdravilne vizualizacije so mentalne predstave, prek katerih lahko vplivamo na telo. Prav povezava med umom in telesom je temelj povrnitve in okrepitve samozdravilnih sposobnosti človeka.

"Učinkovitost notranjih predstav je neposred­no povezana z vašo sposobnostjo, kako znate obrniti zaznavo, čutenje iz zunanjega sveta na notranji. Ko zares obrnete zaznavo na notri, lahko ustvarite mentalno predstavo, ki bo spodbudila in vplivala na vaše fizično telo. Predstava bo nastala sama od sebe, dokler boste usmerjali svojo voljo in pozornost na notri. Ko omenjamo mentalne predstave, je treba poudariti, da govorimo o uporabi vseh čutnih zaznav, in ne samo vizualne oziroma vidne," ve povedati Igor Gregorc, vodja šole Notranje moči in harmonije.

5 napotkov za učinkovito samozdravilno vizualizacijo

Da bi zdravilne vizualizacije uporabljali pravilno, gre slediti nekaj napotkom:

1. Najbolj učinkovit telesni položaj za notranje predstave je ’faraonski položaj’.

Sedimo na ravnem stolu z naslonjali za roke. Hrbtenica naj bo pokončna, roke pana sproščeno počivajo z dlanmi obrnjenimi navzdol. Stopala naj bodo plosko položena na tla, noge in roke naj ne bodo prekrižane. 

2. Zelo pomembno je zavestno dihanje, saj spodbuja večjo budnost in pozornost.

Dihajte ritmično (vdih skozi nos, podaljšan izdih skozi usta). Preden začnete izvajati zdravilne vizualizacije, vedno najprej trikrat izdihnite. Ko izvajate notranje predstave, se ne ukvarjajte več z dihanjem.

3. Vaje gre izvesti hitro, saj naj bi bila zdravilna vizualizacija najbolj koristna takrat, ko povzroči rahel šok v sistemu.

Samozdravilni proces se sproži, ko se zaneti prva iskra. Ogenj ozdravitve se nato sam od sebe širi naprej. Povprečna dolžina izvajanja vaje je od ene do dveh minut. 

4. Za najboljši učinek gre vaje izvajati zjutraj pred zajtrkom in zvečer pred spanjem.

Tako ujamemo pomembno prehodno točko med spanjem in budnostjo. 

5. Med vizualiziranjem imejte zaprte oči.

Tako vas bodo pri vizualizaciji manj motili okoljski vplivi. Če vam to povzroča nelagodje, imate na začetku vendarle lahko tudi odprte oči.

Predstavljajte si, kot da se je že zgodilo

Pri ustvarjanju samozdravilnih podob igra veliko vlogo občutek, kot da se je vizualizirano že zgodilo (z vsemi čustvi in senzacijami vred). Z uporabo vseh vaših čutov skušajte pričarati trenutek avtentično doživetega želenega izida.

Kako učinkovita je takšna vizualizacija, so pokazale študije, v katerih so raziskovalci spremljali okrevanje poškodovanih atletov, bolnikov z rakom in paciente, ki so potrebovali fizično rehabilitacijo. 

Izkazalo se je, da je uporaba mentalnih podob pri okrevanju igrala precejšnjo vlogo:

  • Opazovani so čutili, da imajo več nadzora nad situacijo.
  • Skrajšal se je čas okrevanja.
  • Lažje so prenašali izzive terapije.
  • Bolj so bili motivirani za sodelovanje pri terapiji.
  • Postoperativna bolečina je bila manjša.
  • Postoperativne anksioznosti je bilo manj.
  • Iz bolnišnične oskrbe so bili odpuščeni prej.
  • Potrebovali so manj protibolečinskih tablet.

Samozdravilna vizualizacija za zmanjšanje bolečine

Bolečino je mogoče zmanjšati le, če se poveča občutek sproščenosti. Uporabo vizualizacije gre tako postaviti ob bok terapiji z masažo, topli kopeli ali ležanju na plaži.

Ljudje so poročali, da jim je bolečino uspelo omiliti z vizualizacijo, v kateri so si skušali predstavljati, kako bolečina zapušča njihovo telo. Pri tem jim je pomagalo dihanje. Ob vsakem podaljšanem izdihu so vizualizirali, kako skupaj z izdihanim zrakom odteka tudi bolečina.

Samozdravilna vizualizacija za okrevanje

Tako kot vizualizacija za zmanjšanje bolečine je lahko učinkovita tudi vizualizacija za zdravljenje in hitrejše okrevanje.

Ljudje so poročali, da so vizualizirali, kako se zlomljene kosti v njihovem telesu zraščajo skupaj (kot bi jih nevidna sila lepila skupaj). Drugi so si predstavljali, kako so se na novo prepletala vlakna strganih mišic (kot bi jih tkala nekakšna nevidna zdravilna sila). 

Nekateri so ob tem tudi uporabljali tople, zdravilne barve, da bi si tako pričarali občutek toplote prav na tistem telesnem mestu, ki je bil potreben zdravljenja. 

In nikar se ne počutite smešni, če tekom vizualizacije uporabite tudi podobe moči, ki sicer pritičejo zgodbam o superjunakih. Ko gre za zdravje in samozdravilno vizualizacijo je namreč dovoljeno prav vse. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.