Lena Kreutz | 2. 12. 2022, 20:00

Skrivnosti himalajske puščavnice Nine Petek: "Vedno so me navdihovali robovi - sveta, družb, institucij, filozofije."

osebni arhiv Nine Petek

Do teh vprašanj so jo postopoma privedle študije hindujskih in budističnih filozofskih sistemov. Rezultat njenih zanimanj je knjiga, zanimivo napisana obsežna študija – prava redkost v slovenskem prostoru – z naslovom Na pragu prebujenja, ki je nedavno izšla pri založbi Beletrina.

V duhu decembrskega prazničnega obdarovanja na spletni strani Metropolitan.si vas Beletrina razveseljuje točno s to knjigo. Odgovorite na nagradno vprašanje na Facebook strani Metropolitan in morda se prav vam nasmehne praznična sreča.

osebni arhiv Nine Petek
osebni arhiv Nine Petek
osebni arhiv Nine Petek
Stane Jeršič

Predvsem bi omenila problem popreproščanja, tj. radikalnega poenostavljanja sicer izjemno kompleksnih duhovnih tokov Azije s strani Zahoda, in ustvarjanje ličnih paketov "instant modrosti", ki obljublja varne, nagle in preverjene recepte za srečo, ki so danes postali silno priljubljeni prodajni artikli. Azijske duhovne tradicije pa, nasprotno, zahtevajo ogromno mero truda, radikalno psihofizično preobrazbo, medtem ko njihovo poenostavljanje na Zahodu ljudi mnogokrat pahne v še večjo stisko, saj po hitrih poteh do tega, kar obljubjajo, ni mogoče dospeti.
Pri tem pa je zanimiv tudi pojav, poznan kot "pica učinek", ki označuje proces uvoza določenega artikla iz neke dežele v tujino, kjer je bil deležen številnih predelav in prilagoditev tujemu okusu in potrebam, in bil potem kot tak poslan nazaj v deželo svojega izvora.

"Podobno kot s številnimi 'duhovnimi artikli' iz Azije se je namreč zgodilo s pico v Italiji."

Sprva vsakdanjim kruhom revnih neapeljskih delavcev – ko je to blago prišlo pod kontrolno oko dominantnega predela Zahoda, ga je ta označil za kakovostnega, ga predelal in prilagodil svojim potrebam ter ga kot takega poslal v deželo svojega izvora.

Mankica Kranjec

Ta del procesa "pica učinka" sem v Indiji mnogokrat doživela tudi sama. Spomnim se dogodka na letališču v New Delhiju, kjer me je gospod pri okencu za prihode, domačin, pozval, naj mu povem za najboljši tečaj joge v Delhiju, češ da jaz sem tista, ki gotovo vem zanj. Jaz? Zakaj? Ker sem ("Zahod") merilo vseh stvari.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.