17. 5. 2022, 17:00

Srčna gesta za otroke: "Vselej bo nekdo, ki vam bo prisluhnil."

Profimedia

Otroci se vse pogosteje zapirajo vase, vedno težje spregovorijo o svojih težavah ali vprašanjih, ki si jih postavljajo in z njimi ostajajo sami.

Na TOM telefonu so za mednarodni dan otroških telefonov, ki ga praznujemo 17. maja, začeli z vseslovensko akcijo TOM POTUJE, OTROKE OBISKUJE.

Tom nahrbtnik potuje po 12-tih slovenskih regijah in obiskuje osnovne šole. Vsaka šola, ki se vključi, v razredih od 4. do 9. razreda izvede delavnico o TOM telefonu.

“TOM telefon potuje, otroke obiskuje” je akcija, ki je med slovenskimi osnovnimi šolami doživela velik odziv. Vesela in ponosna sem, da se bodo otroci in mladostniki v kar stotih osnovnih šolah, na mednarodni dan otroških svetovalnih telefonov, pogovarjali o njihovem telefonu – edinem splošnem svetovalnem telefonu v Sloveniji, o TOM telefonu.

Tom potuje, otroke osrečuje.

Tom potuje, otroke osrečuje.

TOM telefon

Kako se bodo z otroci pogovarjali? 

Razredniki in razredničarke bodo na delavnici otroke povprašala tudi, o katerih vprašanjih ali temah se ne morejo/ne upajo/ne želijo pogovoriti s starši ali drugimi odraslimi. Vse anonimno podane odgovore otrok bomo na TOM telefonu pregledali in o najpogostejših tematikah pripravili spletne objave. V sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije bomo za zaključek akcije en razred v vsaki od 12 regij nagradili za najbolj izvirno razlago TOM-ovega slogana »Odgovor je pogovor,” pojasnila Tjaša Bertoncelj, strokovna vodja TOM.

Statistična analiza prvega tromesečja leta 2022 kaže, do so psihične težave in težave v družini še vedno najpogosteje poročana težava, vendar je njihov delež glede na lani nekoliko upadel. Lažje tematike – vrstniki, ljubezen – pa se približujejo nekdanjim, pred-epidemijskim vrednostim.

Skupaj z osnovnimi šolami želimo otroke in mladostnike spomniti, da nam pogovor lahko pomaga, da se počutimo lažje, se razbremenimo, umirimo in dobimo občutek, da v stiski nismo sami.

“TOM telefon letno kontaktira okoli 30.000 mladih, ki svojih težav pred klicem na TOM večinoma ni zaupala še nikomur. Svetovalci na TOMu omogočijo otrokom in mladostnikom, da svoja vprašanja, dileme, stiske, ter strahove delijo in pripeljejo v varno pristanišče odrasle odzivnosti."

"Vselej bo nekdo, ki se bo odzval, prisluhnil, skušal razumeti, pomagal poimenovati temeljno čustveno dogajanje in ustvariti varen neobsojajoč prostor za pogovor,” pove Darja Groznik, predsednica ZPMS.

TOM telefon je edini splošni telefon za otroke in mladostnike v Sloveniji. Ima tri kanale svetovanja, preko telefona, e-pošte in spletne klepetalnice. Več kot 140 prostovoljcev- svetovalcev pa že 31 let odgovarja na vprašanja otrok.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.