N.Z. | 25. 5. 2023, 14:28

"Zdaj čisto vsi že lahko pokukamo v Šesto stanje zavesti in še malo naokoli"

profimedia

"Avtentične stvari, misli ali koncepti nosijo okoli sebe neko vrsto sijaja. Poudarjam – to ni enako kot vizualna percepcija, pač pa gre za ekvivalent tega na prefinjeni ravni. Si želite to? Če si želite, se boste premaknili v to smer?"

Adrian P. Kezele večino svojega življenja piše in govori o dejanski resničnosti, v kateri živi. Njegove knjige so pri tem zgolj vrh ledene gore, njegova zadnja, z naslovom Šesto stanje zavesti, pa je po njegovem mnenju tista, ki resničnost, v kateri (že) biva, najbolje osvetli.

"Da, čisto vsi lahko že zdaj pokukamo v Šesto stanje zavesti in še malo naokoli. Samo da spomnimo: po večini smo v Tretjem," piše v nenavadni ’biografiji’, ki hkrati služi kot vodnik skozi paralelne svetove sveta, ki ga naseljujemo.

Potrebujete le sebe

Avtor več kot petdesetih knjig s področja duhovnosti, ki ga slovenski bralci in bralke dobro poznajo, zagovarja postopen vstop v svetove višjih stanj zavesti – in to brez zunanjih in hitrih pomagal. Slednjih namreč ne potrebujemo, saj vse obstaja v nas. Pa vendar s potopisi z njegovih duhovnih potovanj uspešno krči pot ostalim iskalcem taistih stanj.

Ali, kot pravi sam:

"Kakorkoli, brez okolišenja – zelo jasno je treba izreči resnico: na tem svetu je veliko več od tega, kolikor vidijo oči povprečnega človeka."

Kako torej 'na lastne oči' ugledati to, o čemer piše in predava Adrian P. Kezele?

"Oh, vstop v Šesto je nemogoč, če je vaše življenje popolnoma centralizirano! Ne morete si ga niti predstavljati, če o SEBI še vedno razmišljate kot o vladarju vesolja. Enako velja, če še vedno želite postati vladar svojega vesolja. Upam, da vidite velike in ležeče črke ter zaznate poudarke," pojasnjuje Kezele in nadaljuje: "Če je centraliziranost pomembna za vaše življenje, vas bo Šesto zavrnilo. Ne morete vstopiti vanj – iz preprostega razloga, ker predstavlja različno stanje obstoja. Podobno, kot ne bi mogli vstopiti v vesolje tekočine, če bi ostali v trdnem stanju, Kaj takega je nemogoče. Če naj bi živeli v Šestem, se boste morali spremeniti. Omehčati boste morali robove svojih pistovetenj, preizprašati svojo motivacijo in zavreči številne površne želje, ki izvirajo iz središča, ki ga imate v tem trenutku za tako pomembno."

Avtor za vstop v višja stanja zavesti, kjer se odpira pravljično mesto čudes, čarovnij in mitov, najtopleje priporoča pot meditacije in opozarja … 

Spremenjeno še ne pomeni višje

Poleg višjih stanj zavesti namreč obstajajo tudi spremenjena stanja zavesti.

V stanja spremenjenih stanj zavesti ljudje vstopajo prek mehanizmov morebitnih patologij (epilepsije, poškodb možganov), farmakologije (psihoaktivnih snovi), telesnih (postenje, seks) in psiholoških vzorcev (glasba, meditacija, hipnoza) ali pa spontano (prek sanjarjenj ali bližnjih izkušenj smrti). 

Pa vendar tovrstna stanja ne gre enačiti z višjimi stanji zavesti. Do slednjih namreč lahko pridete le prek izkušnje čiste zavesti.

"Občasno mi je uspelo, da sem po nekaj minut vzdrževal stanje čiste zavesti. A ta izkušnja ni bila nikoli pospremljena z umikom čutil. V večini primerov sem se popolnoma zavedal okolice, zvokov in vonjav, pa tudi subjekt znotraj mene je bil popolnoma buden v sebi. Predstavljajte si, da se potopite v morje in pridete do tihega dna, nekaj deset metrov pod površino. Obraz ima obrnjen navzdol in uživate v popolnem miru in tišini. To bi bila analogija pratjahare, ki spremlja čisto zavest. Zdaj pa si predstavljajte, da ste obrnili svoje telo in pozornost navzgor, proti površini. Še vedno ste na dnu, še vedno je vse tiho, a lahko vidite gibanje valov v odtenkih svetlobe nad sabo. Tam zunaj bi lahko bil vihar in vi bi ga lahko videli, vendar ste na dnu, negibni in varni, ter ste priča vznemirjenosti površine. To bi bila analogija čiste zavesti brez umika čutil."

Ne tako drugačen od drugih

Z izjemo nekaj malenkosti se Adrian P. Kezele nima za kaj dosti drugačnega od kogarkoli drugega. Tako vsaj trdi.

"Nisem izgubljen v svojih izkušnjah: te ne zmanjšuje moje sposobnosti, da delam vse, kar dela povprečen človek. Lahko živim v vašem svetu in sem uspešen kot tudi kdorkoli drug, morda celo malce bolj od tega. Na prvi pogled nisem drugačen od nikogar iz svoje okolice. V redu, to je morda malce netočno. A morali mi boste oprostiti, ker sem vegetarijanec od svojega otroštva in ker že skoraj celo svoje življenje meditiram po dvakrat na dan. Ne jemljem drog, ne kadim in zmorem popiti samo neznatne količina alkohola v obliki osvežujočega piva v poletni vročini (še v teh primerih najpogosteje izberem brezalkoholnega). Nisem popolnoma zdrav, a doslej nisem imel kakšnih omembe vrednih bolezni ali operacij. Strastno sem zaljubljen v jadranje na deski in čeprav sem že v šestdesetih, dame pravijo, da sem videti fit, privlačno in šarmantno. Odvisen sem samo od jasnosti in ostrine uma: moj življenjski slog pa sta ustvarjalnost in raziskovanje."

V nasprotju z mitom, ki duhovnim iskalcem odreka uspeh v materialnih sferah življenja, Kezele v tem oziru dosega in celo presega to, kar uspeva povprečnemu človeku, a ob tem vseeno vidi stvari, ki jih drugi ne vidijo

"Doslej bi moralo biti jasno, da je vse, kar sem pisal zadnjih trideset let, neposredni rezultat mojega raziskovanja Šestega. Kako bi sicer sploh lahko dosegel kaj takšnega? Po 1,7 knjige povprečno na leto. Trideset let, več kot petdeset knjig. Sem mar pisal noč in dan – ali kako? In nisem imel nikakršnega življenja? Očitno sem ves čas samo sedel pred računalnikom, utrujen, izčrpan, vid mi je slabel, kilogrami pa so se nabirali. Pa sploh ni bilo tako! To je bilo najboljše možno življenje, kar sem si ga lahko predstavljal! Veliko sem potoval, srečeval sem razne ljudi (in, kot zdaj veste, ne samo ljudi, pač pa tudi druge oblike zavestnih bitij). Obdržal sem energijo in mladosten videz, sledil zdravemu življenjskemu slogu, polnem hribolazenja, kolesarjenja ter jadranja na deski. Z lastnimi napori mi je uspelo plačati svoje račune, in pri tem sem se zanašal na svoje profesionalne aktivnosti (med drugimi pisanje). Poleg tega in čisto neodvisno od tega sem v toku let speljal nekaj uspešnih investicij. Lahko bi rekli, da sem v primerjavi s povprečno osebo v moji okolici materialno uspešen."

Adrian P. Kezele tako ostaja dokaz, da tuzemeljska uspešnost ni nikakršna ovira za to, da bi ne bili uspešni tudi v doseganju višjih ravni zavesti. In s kažipotom, ki je utemeljen na njegovih osebnih izkustvih in je pred dnevi v slovenskem prevodu že izšel pri založbi Chiara, bi lahko to isto uspelo tudi vam. 

Dobrodošli v Šestem

V ŠESTEM se nahajajo mnogoteri svetovi, mogoča in nemogoča vesolja. Vrata, ki vodijo do tja, je možno odkriti in jih odpreti. Vprašanje je samo: Ste dovolj pogumni za kaj takega?

Večino svojega življenja avtor ni govoril o dejanski resničnosti, v kateri živi. Celo njegove knjige so, kot pravi, samo vrh ledene gore. ’ŠESTO’ pa je še najbližje izjavi:

"Da, to je vesolje v katerem živim: to je resničnost, iz katere izhajam."