N.Z. | 9. 3. 2023, 11:27

Znamenja, sanje in sinhroniciteta: modri vodnik na življenjskem razpotju

profimedia

V najbolj odločilnih življenjskih trenutkih pogosto začnemo opažati nenavadne pojave, neverjetna naključja in skrivnostne sanje. A kaj vse to pomeni? 

Morda boste opazili, da se kar naenkrat pričnejo pojavljati pogosteje in z večjo silo sanje, ki s svojo živostjo opozarjajo na to, da morate biti nanje še posebno pozorni. 

In ne le sanje, tudi naš notranji svet nam včasih pripravlja neverjetna presenečenja.

Predstavljajte si, da si prepevate napev priljubljene pesmi, in ko prižgete radio, na svoje veliko presenečenje zaslišite isto melodijo. Ali pa, da že nekaj časa intenzivno sanjate o tem, da plavate z delfini, in čez nekaj dni čisto po naključju izveste, da vaš znanec organizira prav takšen izlet.

Zakaj se nam to dogaja?

Naključja, ki to niso

Svet je, kot pravi starodavna indijska modrost, kupola, ki odraža nas same.

Poleg osnovnih petih čutov naj bi imel vsak človek tudi šesti čut, nekakšno notranjo povezavo s svetom, sposobnost zaznavanja in dojemanja vesoljnega sveta, poseben kanal, po katerem lahko vsak sprejema zanj nujne informacije, ki prihajajo v obliki simbolov ter po naših standardih nenavadnih in nelogičnih pojavov.

Nenadoma se začnejo na videz čisto naključni, a skrivnostno sinhroni dogodki. V časopisih, na televiziji, v pogovorih in celo v delčkih klepetov mimoidočih slišite prav tisto, kar nam leži na duši.

Znani psiholog Carl Jung je sinhroniciteto dojemal kot nenavadna sovpadanja oziroma ujemanja dogodkov iz zunanjega sveta s človekovim notranjim svetom.

Izraz sinhrono prihaja iz grščine in pomeni ob istem času, sočasno. Navadno govorimo o nenavadno sovpadajočih naključnih dogodkih. V resnici pa to niso nikakršna naključja.

Te sinhronije se, podobno kot svarilne sanje, ne pojavljajo brez razloga, ampak vedno opozarjajo na pomembno obdobje v življenju posameznika. Napovedujejo takšne ali drugačne spremembe, dogodke, nesreče, vzpone ali padce. Podzavestno vse to že vemo, zato sporočila tudi prihajajo v obliki svarilnih sanj in slutenj. Čisto vsakega dogodka seveda ne smemo razumeti kot znamenje od zgoraj, zato je treba prisluhniti svojim notranjim občutkom.

Kako prepoznati znamenja?

Pozornost posameznika je selektivna. Vedno vidimo le tisto, na kar smo v danem trenutku osredotočeni. Tako včasih ne vidimo ničesar drugega kot tisto, kar nam zaposluje misli. Ali če ponazorimo s primerom: v času, ko pričakujete otroka, boste kar naenkrat povsod začeli videvati nosečnice in mlade mamice, ki pred seboj potiskajo otroške vozičke.

Življenjsko pomembna znamenja in sočasnosti boste prepoznali po intenzivnosti in sunkovitosti. Razkrila se vam bodo kot nenadno razodetje, kot da bi nekam v vašo notranjost udarila strela.

Pri pozitivnih znamenjih lahko začutite čarobno vznemirjenje ali evforijo. Če gre za manj prijetna opozorila, vas praviloma spreleti nepojasnljiv, neprijeten občutek hladu. 

V telesu se ti opozorilni znaki pojavljajo v predelu tako imenovanega solarnega pleksusa ali tretje čakre, čutimo jih na energetski ravni.

Dobra znamenja so nam v spodbudo, dajejo nam zeleno luč in nam sporočajo, da smo na pravi poti. 

Seveda pa obstajajo tudi slaba znamenja.

Če nepričakovano naletite na celo vrsto ovir, je to znamenje, ki ga ne bi smeli prezreti. Denimo, da vas najprej na cesti nekdo izsili, nato se znajdete pred cestno zaporo, potem padete v prometno gnečo, nazadnje pa vas ustavi še prometni policist. V takšnih primerih ne gre le za gola naključja, ampak za sinhronijo znamenj, ki vas poskušajo opozoriti, da bi bilo morda bolje, če ne nadaljujete po poti, po kateri ste krenili. Če boste vseeno nadaljevali po isti poti, si lahko nakopljete hude težave, v najboljšem primeru pa boste samo zapravljali čas, saj od nje ne bo nobene koristi.

Vsa opozorilna znamenja, še zlasti tista, ki so se pojavila večkrat, je treba upoštevati in temu ustrezno prilagoditi svoje načrte. Sprejmite jih kot prometno signalizacijo.

Vas zadržujejo? Kaj boste storili? Upočasnili, spremenili smer, pospešili?

Pozornost posvetite tudi opozorilnim znamenjem, ki se nanašajo na zdravje. Ta se praviloma začnejo pojavljati v sanjah.

Sporočila iz sveta sanj

Sanjamo vsako noč.

Posebne svarilne sanje pa se tako kot sinhronije pojavljajo predvsem v odločilnih, prelomnih trenutkih življenja. Pogosto prihaja tudi do medsebojnega dopolnjevanja obeh pojavov, ko recimo na avtobusu ali po radiu zaslišite pogovor v povezavi s tematiko, o kateri ste sanjali ravno prejšnjo noč. 

To niso preroške sanje ali telepatija, temveč znamenja iz podzavesti, ki vam sporočajo, da ima ta tema za vas poseben pomen, zato se ji gre posvetiti z vso zbranostjo. Že na tej stopnji morate poskusiti razvozlati pomen znamenj in simbolov ter razbrati, na kaj namigujejo. Sinhronije in sanje s prikritimi namigi posamezniku pomagajo najti pravo pot v življenju, pa naj gre za ljubezen, zdravje, delo ali pa celo osebno varnost.

Tudi sanje lahko tako kot naključja in sinhronije primerjamo z uličnim semaforjem.

Sanje, ki nam dajejo zeleno luč, potrjujejo, da se premikamo v pravo smer, da smo na pravi poti in da bo z nami vse v redu. V njih se praviloma pojavlja narava in čudovite pokrajine, po katerih posameznik razmeroma preprosto potuje ali celo leti. Če vidite kruh, jeste jabolka, se kopate, pogovarjate z bližnjim in doživljate pozitivne občutke – vse to so dobra znamenja.

Še pogosteje nam podzavest pošilja svarilne sanje. Njihova glavna naloga ni uspavati zavest, ampak jo predramiti, zbuditi. Sanje, ki nas pozivajo k previdnosti, lahko primerjamo z rumeno lučjo na semaforju. V takih sanjah človek največkrat doživlja neprijetne občutke, grožnje, nevarnosti, strašijo ga pošasti ali pa kaj izgubi.

Sanje z rdečo lučjo pa prinašajo sporočilo: Stop! Ustavite se, tako ne smete več živeti! Navadno so to opozorila pred poslabšanjem zdravstvenega stanja. Vsake sanje, v katerih se s tvojim telesom nekaj dogaja (bolezni, izpadanje las, razjede, kače, žuželke, ki se zaredijo v telesu), namigujejo, da je z vašim zdravjem nekaj narobe in da morate takoj ukrepati. Bolezen ima navadno, še preden dejansko izbruhne, za sabo dolgo podzavestno zgodovino, in če ne spremenite svojega odnosa in navad, se bodo bolezenska stanja pričela manifestirati tudi v telesu.

In potem so tu sanje, ki se v določenih časovnih presledkih ponavljajo. Takšne sanje vztrajno namigujejo, da v življenju obstaja neka nerazrešena situacija ali težava, ki zahteva rešitev. Poskusite se spomniti, kdaj ste prvič sanjali o tem in kaj se je takrat dogajalo v vašem življenju. Dobro premislite, kaj vam hoče sporočiti podzavest vsakič, ko vam pošilja iste podobe. Na vsa ta vprašanja morate odgovoriti samostojno, šele potem boste lahko razumeli, kaj vam poskušajo dopovedati vaše sanje.


Znamenja za tiste, ki hočejo vedeti

Ponavljajoči se dogodki so gotovo znamenja, ki jim gre posvetiti nekaj pozornosti. Naključij namreč ni. Tako vsaj uči Jungova teorija o sinhroniciteti.

Ko se srečate z negativnimi znamenji, je pomembno le, da vas ne zagrabi panika, saj s svojim strahom nadloge in težave le dodatno poglabljate. Boljši odziv bi bil, da ste hvaležni za to svarilo, saj se boste na prihajajoče lahko bolje pripravili.

Pri dobrih znamenjih pa je na mestu veselje. Sprejmite jih kot darila usode in si obvezno recite: ’To je dober znak, uspelo mi bo!’ Vaša pozitivna vibracija, evforija, navdušenost in veselje namreč ne bodo zaman. Lahko se veselite novih zmag in še več prijetnih presenečenj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.