N.Z. | 11. 1. 2023, 18:00

8 razlogov, zaradi katerih ne marate ponedeljka (po mnenju psihologov)

profimedia

Znanost je prišla na sled razlogom, zaradi katerih nas večina ne mara ponedeljka, ki zato tudi sicer velja za enega najbolj stresnih dni v tednu.

Na HuffPost so mnenje raziskovalcev povzeli v naslednjih osem točk.

1. Izguba občutka svobode

Najpogostejši razlog za to, da se nam ponedeljki zdijo še posebno naporni, je občutek svobode, ki smo ga uživali čez vikend. Četudi ste imeli morda naporen konec tedna, ki je bil poln obveznosti, ste gotovo uspeli najti trenutek ali dva, da ste se spočili. Z začetkom delovnega tedna pa se ponovno zgodi rutina, ki vpliva na vaše čustveno stanje in vam pokvari razpoloženje. Prav težavnost preklopa s počitka in več prostega časa na dolžnosti in rutino je tisto, kar nas obremeni čustveno.

2. Ne marate svojega dela

Eden od najpogostejših razlogov za odpor do ponedeljkov je tudi to, da v resnici ne marate svojega dela. Vaše telo zato na ponedeljek odreagira z anksioznostjo in depresijo. Če pa vendarle imate radi svoje delo, je verjetnejši dejavnik za to, da ne marate ponedeljka, to, da so se vam prek glave nakopičile še nedokončane naloge in projekti.

3. Niste se pripravili na začetek tedna

Ponedeljkov stres je kaj lahko tudi posledica pomanjkanja naših čustvenih in logističnih predpriprav na začetek delovnega tedna. Na nekatere stvari gre vendarle pomisliti najkasneje v nedeljo.

4. Nihče nima rad ponedeljkov

Živimo v družbi, ki preuveličuje konec tedna, ponedeljek pa ocenjuje sovražno. Številni zaposleni ponedeljke povezujejo z nečim negativnim, kar v njih takoj poraja občutek utrujenosti in stresa.

5. Delo in zasebno življenje nista v ravnovesju

Ljudje, ki tudi v svojem prostem času praviloma nekaj neprestano počnejo, lahko ponedeljke doživljajo nadvse negativno. Telo in um jih namreč opozarajata, da pri delu niso naredili nobenega premora. Ponedeljki torej lahko postanejo še posebno težki, ker ljudje svojega zasebnega življenja niso uspeli uskladiti s svojim delom.

Stroka je tu soglasna: zasebno in poslovno življenje morata ostati ločena!

6. Anksiozna tesnobnost

Notranje boje s ponedeljkom lahko porajajo tudi občutki anksioznosti, naj si bo zaradi nakopičenih obveznosti ali pa zaradi socialne anksioznosti. Bolj introvertiranim ljudem lahko prenatrpan družabni koledar in obilo načrtovanih srečanj povzroča precej težav, pa tudi tesnobnosti.

7. Ne marate sprembemb

S ponedeljki pogosto prihajajo spremembe, te pa v ljudeh budijo strahove. Gre za naraven odziv ob soočanju z neznanim, ki je lasten večini.

8. Živite le za vikende

Številnim je edina želja tekom tedna, da se ta kar najhitreje obrne v vikend, ko bodo spet lahko polno uživali. Ti ljudje ponedeljke praktično doživljajo kot 'konec življenja'. Če uživate samo čez vikende, se vam bodo ostali dnevi tedna zaradi svoje brezbarvnosti še kako upirali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.