N.Z. | 19. 9. 2022, 12:10

Življenje v naravi nas zdravi: zdaj je jasno, zakaj smo bolj srečni, če smo obkroženi z zelenjem

profimedia
Življenje v naravi nas zdravi: zdaj je jasno, zakaj smo bolj srečni, če smo obkroženi z zelenjem (foto: profimedia)

Življenje v naravi izboljšuje tako naše fizično kot mentalno zdravje.

Vsi vemo, da bivanje v naravi blagodejno vpliva na naše zdravje in občo dobrobit. Svež zrak in naravni zvoki umirjajo naš um in hranijo dušo. Daleč od elektronike, prometa in kaosa, naj bi živeli dlje in bolj zdravo.

Raziskava, objavljena v publikaciji Environmental Health Perspectives, je pokazala, da so ženske, ki živijo obkrožene z več vegetacije, umirale kasneje kot tiste, ki so živele na področjih z manj zelenimi površinami. Študija je trajala 8 let in zajela 108.360 žensk.

Raziskovalci so našli jasne povezave med krajem bivanja in bolezenskimi stanji, pri čemer se je ta najmočneje kazala pri respiratornih boleznih in raku.

Pri ženskah, ki so živele v naravi z veliko zelenja, so zaznali za 34 % nižjo stopnjo smrtnosti povezanih z obolenji dihal in 13 % nižjo stopnjo pojavnosti raka. Na podlagi izsledkov so sklenili, da narava ponuja več priložnosti za telesno aktivnost, zmanjšuje možnost podvrženosti škodljivim vplivom in, kar je nadvse pomembno, znatno izboljšuje mentalno zdravje.

Ljudje, ki živijo v bolj naravnih, ruralnih in zelenih področjih, so manj izpostavljeni vplivom nečistega zraka, stresnega tempa in hrupa urbane sredine.

Raziskovalci so našli tudi močne povezave z mentalnim zdravjem.

Najmočneje so se te kazale v nižjih stopnjah depresije.

Ali povedano bolj natančno: pri ljudeh, ki so živeli v bolj naravnem okolju, je bilo zaznati do 30 % manj depresivnih motenj.

Omenjena študija z izsledki potrjuje spoznanja minulih raziskav, ki so prav tako jasno kazale povezave med mestnim življenjem in mentalnim zdravjem, pri čemer so prebivalci bolj urbanih mest pogosteje zbolevali za depresijo in anksioznostjo.

To je med drugim pokazala raziskava, objavljena v časopisu Nature. Izkazalo se je, da so imeli ljudje, ki so odrasli v mestih, aktivnejšo amigdalo – tj. področje možganov, ki regulira čustva, kot sta tesnoba in strah, zanju pa je značilno, da se praviloma pojavljata, ko smo izpostavljeni stresu.

Rešitev za tiste, ki živite v večjih mestih?

Navkljub vsemu skušajte kar največ časa preživeti v okolišu z veliko zelenja, pa naj gre pri tem za vrtove ali parke, ko je le mogoče, pa si privoščite še kratke izlete do bližnjega gozda.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.