A. B. | 6. 9. 2022, 06:00

Se vaš otrok ne odziva na svoje ime? S to preprosto tehniko bo zagotovo vedel, da si želite njegove pozornosti

Profimedia
Se vaš otrok ne odziva na svoje ime? S to preprosto tehniko bo zagotovo vedel, da si želite njegove pozornosti (foto: Profimedia)

Vsak otrok se razvija na svoj način, zato je tudi vsak po svoje dojemljiv. Kot starši se ne smete omejevati z roki in predpostavljati, kdaj bi moral doseči določen mejnik. A vseeno obstajajo nasveti, kako jih lahko otrok doseže hitreje in učinkoviteje. 

Ne glede na napotke in nasvete strokovnjakov o tem, kdaj naj bi otroci dosegli določene razvojne mejnike, so si otroci med seboj različni. Prav tako je tudi s poznavanjem lastnega imena in tem, kdaj se na njega odzovejo in zakaj se morda ne.

Kdaj naj bi se otrok začel odzivati na svoje ime, kakšni so razlogi za to, da se nanj ne odziva in kdaj je primeren čas, da se kot starši obrnete na strokovanjake, so se na spletnem portalu Bibaleze pogovarjali s strokovanjakom. 

Otrok naj bi se po mnenju strokovanjaka na ime odzval ...

Na svoje ime naj bi se po mnenju strokovnjaka otrok odzival, še preden spregovori, zato stroka priporoča, da ga po lastnem imenu kličete že od njegovega rojstva. 

Profimedia

"Običajno se to zgodi v obdobju, ko začne opažati in spoznavati predmete okoli sebe, približno pri sedmih do desetih mesecih starosti," navajajo na portalu. 

Mnogi strokovanjaki sicer trdijo, da naj bi ob tem šlo le za golo prepoznavanje materinega glasu in ne za otrokovo zavedanje, da gre za njegovo ime. 

Pri tem poudarjajo, da razloga za posvet s pediatrom ni vse do desetega meseca starosti. "Če pa se otrok tudi po dopolnjenem prvem letu starosti ne odzove, ko ga pokličete po imenu, to pomeni, da ima morda kakšne težave, kot so težave s sluhom ali slabše razvita sposobnost komuniciranja," dodajajo. 

Trik, kako otroka spoznati z imenom 

Kot že omenjeno, strokovnjaki svetujejo, da otroka z imenom spoznavate že od rojstva. 

"Kadar imate v roki kakšen predmet, povejte, kaj držite oz. to poimenujte in potem pokažite s prstom na otroka ter izgovorite njegovo ime," pojasnjujejo na portalu. S prstom lahko pokažete tudi na druge osebe in izgovorite njihovo ime. 

Profimedia

Če otrok po dopolnjenem prvem letu starosti še ne pozna svojega imena oziroma se nanj ne odziva, strokovanjaki svetujejo posvet pri osebnem pediatru. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.