Nekaj soli natresite v kot sobe in opazujte, kaj se bo zgodilo

9. 12. 2025, 16:32 | Uredništvo
4 / 5
Aleksandra Saša Prelesnik

ENA VRSTA SOLI NI BOLJ ZDRAVA OD DRUGE

Poznamo več vrst soli. Mešanice se razlikujejo glede na vir in način pridelave. Morsko sol pridobivajo iz plitvin, v katere je zajeta morska voda. Ko voda izhlapi, ostanejo usedline kristalizirane soli. Kameno sol pridobivajo v rudnikih, nato pa jo zmeljejo in očistijo.

Razlika med morsko in kameno soljo je majhna. Morska sol vsebuje več mineralov v sledovih, kamena sol pa je lahko včasih zaradi primesi sivkaste barve. Nekaterim se zdi, da ima kamena sol bolj koncentriran okus. Čeprav imajo lahko različne soli svoj značilen okus, imajo vse jedilne soli podobno vsebnost natrija, zato v nasprotju s prepričanjem nekaterih ena sol ni bolj zdrava od druge.

Poznamo tudi solni cvet, ki na površini slanice nastane iz kristalov soli. Solni cvet vsebuje veliko vlage in ni tako slanega okusa kot običajna sol. 

Sol na okus hrane deluje na dva različna načina - nevtralizira grenkobo in poudari druge okuse. To je tudi razlog, da celo sladkemu pecivu ali piškotom vedno dodamo tudi ščepec soli.