N. V. | 17. 3. 2023, 06:00

Strokovnjaki se strinjajo, da je to najbolj stresen čas dneva: tudi za vas?

Profimedia

Raziskava je pokazala, da se ženske v dnevu soočijo s stresom skoraj eno uro prej kot moški.

Jutranji stresorji, s katerimi odrasli žonglirajo, ko skušajo začeti dan, so se izkazali za najbolj škodljive. Raziskava, opravljena v Londonu na dva tisoč odraslih, je pokazala, da se najbolj stresen čas dneva začne ob 7.23. Ženske se s prvo oviro v povprečju srečajo ob 7.50, moški pa skoraj uro pozneje, ob 8.43, poroča portal The Healthy.

Kaj nas zjutraj spravlja v stres?

Tisto, kar še posebej vpliva na jutranjo tesnobo, je misel, pogosto pa tudi dejstvo, da se nam že na začetku dneva zdi, da nimamo dovolj časa, da bi vse postorili pravočasno.

Prometni zamaški in težave pri iskanju parkirnega mesta so le točka v jutru – ki se za nas začne prezgodaj. Še prej moramo pripraviti prehransko uravnotežen zajtrk za družino, poskrbeti, da otroci pridejo pravočasno v vrtce in šole in pogosto pride do majhnih incidentov, kot sta politje kave po že izbrani obleki ali pozabljeni ključi.

Profimedia

Medtem ko ob vsem tem razmišljamo o vseh neodgovorjenih elektronskih sporočilih, sestankih in drugih poslovnih obveznostih, ki nas čakajo, stresu nehote na široko odpremo vrata.

Najhuje je to, da jutranje drame pogosto vplivajo na produktivnost čez dan. Raziskava, objavljena v The Journals of Gerontology, je pokazala, da ko dan začnemo prepričani, da bo stresen, to postane samouresničujoča se prerokba – pogosto se ves dan počutimo slabo, tudi če se ne zgodi nič motečega.

Poleg tega so raziskovalci ugotovili, da naša jutranja miselnost močno vpliva na stvari, kot so naša osredotočenost, spomin in ustvarjalnost čez dan.

Nasveti za obvladovanje (jutranjega) stresa

Ko se zavedate, s kakšno vrsto stresa se soočate, lahko s temi nasveti za obvladovanje stresa začnete sprejemati ukrepe za lajšanje tesnobe. Strokovnjaki pravijo, da bi morali upočasniti svoja jutra – to lahko storite v treh preprostih korakih:

1. Dobro jutro se začne večer prej

Da bo vaše jutro malo bolj znosno, poskusite zvečer postoriti nekaj stvari: ne glede na to, ali to pomeni, da si pred spanjem pripravite oblačila in delovno torbo ali prej ugasnete televizijo, da boste malo več spali.

2. Zjutraj ne posegajte po zaslonu

To je res eden najboljših načinov za spremembo vaše jutranje rutine. Če se z glavo potopite v elektronska sporočila, družbena omrežja, novice in obvestila, si odvzamete priložnost, da uživate v začetku dneva.

Profimedia

Namesto tega minuto dlje ležite v postelji in nekajkrat globoko vdihnite. Bodite pozorni na to, kako se počutite, na misli, ki pridejo in odidejo, nato pa nadaljujte jutro – verjetno boste ugotovili, da imate več časa.

3. Ne pozabite nase

Vzemite si trenutek in zjutraj naredite nekaj lepega zase. Šteje že raztezanje med pripravo zajtrka ali dopuščanje sončni svetlobi, da pade na vaš obraz, medtem ko čakate na avtobus.

Lahko pa si privoščite 5 minut miru in svojo prvo skodelico kave obravnavate kot dnevni ritual. Kavo vedno pijte v skodelici, ki vam je všeč. Globoko vdihnite in povonjajte kavo že, ko se kuha, potem pa začutite toplino skodelice v svojih rokah in izkoristite teh nekaj srečnih minut kot odskočno desko za začetek dneva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.