N. V. | 4. 11. 2022, 11:05

Teh 5 vprašanj vam bo zastavil partner, ki vas vara

Profimedia

Obstaja kar nekaj znakov, ki kažejo na to, da vas partner vara. Med drugim, če vam zastavlja naslednja vprašanja.

Prešuštnike izdajajo številni znaki. Po besedah strokovnjakov za partnerske odnose jih izdajajo tudi nekatera vprašanja, ki jih zastavljajo svojemu partnerju oziroma partnerici. Zato pozorno spremljajte, kakšna vprašanja dobivate, saj tisti, ki varajo, postavljajo določen tip vprašanj, da se izognejo temu, da bi se ujeli v lastne laži in da bi prikrili svoje sledi.

Novinarji spletnega portala Yahoo so se posvetovali s terapevti in drugimi strokovnjaki za odnose, da bi odkrili nekaj najpogostejših vprašanj, ki jih vpraša partner, če vas vara. Preberite.

1. ''Zakaj se obnašaš tako čudno?''

Kadar skušamo varanje prikriti, lahko zaradi skrivanja postanemo paranoični, saj se bojimo, da bo resnica prišla na dan. Zato začnejo prešuštniki svojega partnerja spraševati, zakaj se obnaša tako čudno, čeravno se morda ni nič spremenilo.

Profimedia

''Če vas partner vara, vas bo morda to vprašal, da preveri, ali ste pri njem opazili nenavadno vedenje in ga razkrinkali," razlaga terepevtka za odnose Megan Harrison.

2. "Kaj počneš nocoj?" ali "Kdaj se vrneš nocoj?"

Večina izmed nas si želi, da bi partnerja zanimalo, kaj se dogaja z nami, a to je lahko znak za alarm, če se to začne nenadoma. Če se partner kar naenkrat precej bolj zanima za vaš vsakdan, za vaš urnik, je to lahko znak, da vam je nezvest.

Profimedia

"Tovrstna taktika jim pomaga oblikovati lastne načrte, saj vedo, da ima partner tedaj druge preokupacije,'' razlaga strokovnjak za odnose Ian Lang.

3. "Se ti zdi ta oseba privlačna?"

Projekcija – gre za obrambni mehanizem, ki vključuje pripisovanje lastnih občutkov, želja ali lastnosti drugi osebi – je pogosta taktika prešuštnikov oziroma ljudi, ki jih daje občutek krivde. To pogosto vodi do vprašanja, kot je ''Ali te ta oseba privlači?'' oziroma ''Se ti zdi tvoj sodelavec privlačen?''

Profimedia

"Bojijo se, da bi se jim začelo dogajati to, kar delajo sami," pojasni terapevtka Tina Marie Del Rosario.

4. "Zakaj me to sprašuješ?"

Oseba, ki vara, se pogosto poslužuje čustvene zlorabe oziroma manipulacije, ki ji pravimo 'gaslighting'. Z njo želi partnerja prepričati o tem, da začne dvomiti o sebi, da izgubi občutek za realnost in se začne spraševati, kaj je z njim narobe, vse v želji, da bi prekrili svoja dejanja, razlaga psihiatrinja in strokovnjakinja za duševno zdravje Ketan Parmar.

Profimedia

Prešuštnik bo poskušal pozornost preusmeriti drugam, ko jih boste kaj vprašali. Z vprašanjem ''Zakaj me to sprašuješ?'' verjetno skuša odvrniti sum. ''Če vas partner vara, bo skušal ustvariti občutek, da ste vi tista oseba, ki je nerazumna ali sumničava,'' dodaja Parmarjeva.

Vprašanje, ki izdaja prešuštnika, je tudi ''Se ti ne zdi, da pretiravaš?", s čimer želi, da podvomite o lastnih instinktih. ''Če vara, bo skušal ustvariti občutek, da si namišljate stvari ali celo, da ste paranoični.''

5. "Ali me varaš?"

Včasih čustvena manipulacija prešuštnika privede tako daleč, da on vpraša partnerja, ali ni morda on tisti, ki vara. Strokovnjakinja za odnose Christy Neal razlaga, da je to najbolj očiten znak, da vas partner vara, in to lahko iz ust prešuštnika slišimo celo pred vsemi naštetimi vprašanji.

Profimedia

''V drugih vidimo stvari, s katerimi se borimo sami. Če vas partner nenehno obtožuje, da ga varate, je velika verjetnost, da je on tisti, ki vara,'' razlaga Nealova.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.