20. 11. 2023, 21:28 | Vir: STA

Žalostno: 95 odstotkov učencev svojih težav ne upa zaupati staršem

Profimedia

Podatki platforme U-Report Slovenija, ki otrokom in mladim omogoča, da povedo svoje mnenje o različnih tematikah, kažejo, da si 95 odstotkov učencev svojih težav ne upa zaupati staršem. Enak odstotek uporabnikov platforme v Sloveniji pa pravi, da se njihovo počutje izboljšuje, če so slišani, so sporočili z ministrstva za digitalno preobrazbo.

Ob svetovnem dnevu otrok, ki letos poteka pod sloganom Svet smrdi, če ne upošteva mladih!, so na ministrstvu za digitalno preobrazbo predstavili prve podatke platforme U-Report v Sloveniji, ki od nedavnega dostopna tudi slovenskim uporabnikom. Platforma otrokom in mladim omogoča, da preko priljubljenih aplikacij za klepet povedo svoje mnenje o temah, ki so jim pomembne. Brezplačno anonimno Unicefovo platformo sedaj uporablja že več kot 33 milijonov U-Reporterjev v 99 državah sveta.

Večina U-Reporterjev pravi, da imajo večji del meseca "dober dan". V skupini U-Reporterjev, starih od 15 do 19 let, pa beležijo zaskrbljujoč podatek, da jih 33 odstotkov skoraj nikoli ne občuti "dobrega dneva", so navedli na ministrstvu. Podatki pa kažejo, da se kar 90 odstotkov U-Reporterjev v iskanju rešitev v primeru težav ne obrne na odrasle osebe, kar je alarmantno. Otroci in mladi namreč niso opolnomočeni, da bi težave reševali sami.

Profimedia

Neslišani in neupoštevani

Po konvenciji o otrokovih pravicah imajo vsi otroci in mladi pravico svobodno izražati svoje mnenje o temah, ki jih zanimajo, odrasli pa so jim dolžni prisluhniti in delovati v njihovo korist. Po raziskavah Unicefa pa 30 odstotkov mladih v Sloveniji meni, da jih odrasli pri sprejemanju pomembnih odločitev v lokalnih skupnostih niti ne slišijo niti ne upoštevajo, so sporočili z ministrstva za digitalno preobrazbo.

Več kot polovica U-Reporterjev meni, da bi jim pri reševanju težav lahko pomagal strokovnjak izven šole. Kar 24 odstotkov pa jih ne želi, da jim pomaga strokovnjak. Razlogi za to so lahko tudi v stigmi, saj je pogovor o čustvih in občutjih še vedno tabu. Z normalizacijo teh pogovorov, ki se lahko začne že s preprostim vprašanjem "Kako se počutiš?", bi lahko mlade opolnomočili, da o svojih stiskah spregovorijo in poiščejo pomoč. U-Report Slovenija deluje pod okriljem Unicefa Slovenija, s sofinanciranjem ministrstva za digitalno preobrazbo in s podporo članov uredniške skupine, imenovane U-Skupina, v kateri so zastopani tudi otroci in mladi. U-Skupina nudi vsebinsko in strokovno posvetovalno telo za pomoč pri izbiri tem ter oblikovanju vprašanj.

"Ko pripravljamo naše politike, ne želimo izhajati iz tega, kaj mi mislimo, da mladi potrebujejo, ampak želimo slišati, kakšna so njihova stališča in potrebe," je ob današnjem svetu dnevu otrok povedala ministrica Emilija Stojmenova Duh. Skupaj z Junior ambasadorko Unicefa Arjo Elo Hvala sta sprejeli zavezo, da bo ministrstvo za digitalno preobrazbo še naprej podpiralo tovrstne aktivnosti in na ta način spodbujalo participacijo mladih.