N.Z. | 6. 12. 2022, 14:36

Zdaj je znano: toliko SEKUND bi moral trajati POLJUB, da bi bil zakon srečen

profimedia

Dr. John Gottman trdi, da bi poljub, ki je enkrat dnevno dolg vsaj šest sekund, rešil strast v vsakem zakonu. Od takšnega, tudi čisto kratkega poljuba pa si lahko obetamo tudi druge dobrobiti.

Vsak par od časa do časa naleti na kakšno težavno obdobje, ko je govora o intimnosti. Izkazalo se je, da zakon tudi v takšnih obdobjih lahko reši že šestsekundni poljub.

Morda se šest sekund zdi kratko, če tak poljub primerjamo s prvimi najstniškimi ljubeznimi in kasnejšimi medenimi tedni, pa vendar, pravi strokovnjak, je že to dovolj, da zakon ostane srečen in zdrži test časa.

Dr. John Gottman, profesor psihologije na Univerzi v Washingtonu in avtor knjige za samopomoč Sedem načel za uspešen zakon, je povedal, da je skrivnost srečnih razmerij vzdrževanje romantike. Za to lahko poskrbi že malo crkljanja. Njegova teorija crkljanja vsebuje tudi poljub šestih sekund, saj ta deluje kot ’začasna oaza’ med prehitrim vsakdanom.

Dr. Gottman je za britanski Daily Star tako povedal: "Ne odidite od doma brez poljuba, ki traja šest sekund, drugega takšnega pa si podarita še konec dneva."

Da ne gre zgolj za profesorjevo kaprico, temveč za znanstveno podkovano dejstvo, dokazuje mnenje antropologinje Helen Fisher, ki prav tako trdi, da poljubljanje krepi spolni nagon v razmerju.

Znanost je tudi sicer jasna: staro dobro poljubljanje znižuje raven kortizola (hormon stresa) in povečuje raven oksitocina (hormon povezovanja) ter dopamina (hormon sreče).

Po dr. Gootmanu bo poljub šestih sekund pomagal parom na naslednje načine:

  • Pomaga vzdrževati povezanost
  • Poteši potrebo po fizičnem dotiku
  • Vpliva lahko na občutenje naklonjenosti in občudovanja
  • Partnerja bolj cenita drug drugega
  • Če je v partnerstvu vse v najlepšem redu, je tak poljub lahko uvertura v kaj bolj strastnega
  • Lahko je zelo vznemirjujoče za oba partnerja

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.