N.Z. | 22. 8. 2022, 14:40

Znanost pritrjuje: POZABLJIVOST je v resnici ZNAK visoke inteligence

profimedia

Vsak izmed nas kdaj kakšno stvar pozabi, pa naj bo to dežnik v restavraciji ali naslov znanca. Precej nerodna reč so tudi pozabljena pomembnejša gesla.

Pred časom je številne notorične pozabljivce razveselila raziskava, ki je pod drobnogled vzela pozabljivost. Ta je namreč postregla z zaključkom, da pozabljivost sama po sebi ni nujno nekaj slabega. Seveda je neprijetno za človeka, ki je nekaj pozabil, po drugi strani pa je to tudi znamenje, na katerega je lahko ponosen.

»Pozabljivost je lahko znak zelo visoke inteligence,« so namreč sporočili znanstveniki in dodali: »Tudi ljudje z dobrim spominom radi pozabljajo relativno nepomembne detajle.«

In zato si ne belite preveč glave, v kolikor ste pozabili, kako natančno se pride do nove restavracije. To se je gotovo zgodilo zato, ker ste razmišljali o nečem, kar je veliko bolj pomembno od tega.

Razlog, da inteligentni ljudje pozabljajo, je namreč v tem, da njihovi možgani informacije prebirajo in ločujejo glede na njihovo pomembnost, pri čemer manj pomembne detajle ’umikajo’ iz zavesti, da tako lažje sprocesirajo veliko pomembnejše stvari. 

»Ljudje, ki si zapomnijo čisto vse, praviloma težko sprejemajo odločitve, saj jih pri tem motijo preveč številni podatki,« še pravijo raziskovalci.

Lahko vas torej preneha skrbeti.

Možgani zares inteligentnih ljudi enostavno ne memorirajo podatkov, za katere ni več nobene potrebe. Na ta način si olajšajo premislek in hitreje sprejemajo pomembnejše odločitve. 

Sliši se smiselno, se strinjate?

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.