N. V. | 26. 8. 2022, 18:45

Znanost razkriva: najmlajši v družini je najbolj smešen

Profimedia
Znanost razkriva: najmlajši v družini je najbolj smešen (foto: Profimedia)

Najmlajši bratje in sestre pa niso edini s posebnimi lastnostmi. Vsak otrok v družini ima edinstven niz lastnosti, ki jih v veliki meri določa njihov vrstni red rojstva. Vsi imajo določeno vlogo v družini.

Raziskave so pokazali, da so najmlajši sorojenci najbolj smešni. To izhaja iz teorije, da vrstni red rojstva oblikuje osebnosti, saj bratje in sestre vplivajo na razvoj drug drugega.

Zdi se tudi, da starši različno obravnavajo otroke glede na vrstni red rojstva, kar dodatno prispeva k osebnostnim razlikam.

Starši različno obravnavajo otroke glede na vrstni red rojstva pogosto nenamerno. To ne pomeni, da ima starš katerega koli otroka bolj rad kot druge. To samo pomeni, da je starš z vsakim otrokom ravnal drugače, kar je normalno.

Raziskava: kdo v družini je najbolj zabaven?

Znanost podpira teorijo, da so najmlajši člani v družini najbolj smešni. V raziskavi, ki jo je izvedlo podjetje za tržne raziskave YouGov, je bilo 1782 ljudi pozvanih, naj razvrstijo svoje družinske člane po tem, kdo je najbolj odgovoren, sproščen, zabaven ...

V večini primerov je bilo ugotovljeno, da je bil najmlajši otrok ocenjen kot najbolj zabaven v družini.

Starejši bratje in sestre so svojega najmlajšega brata ali sestro ocenjevali kot najbolj smešnega, najmlajši bratje in sestre pa so sami sebe ocenjevali kot najbolj smešnega. Kakor koli že pogledamo, so bili rezultati jasni. Najmlajšega so pogosto uvrščali tudi med najbolj sproščene in ležerne.

Po drugi strani pa je bil prvorojenec ocenjen kot najbolj odgovoren, organiziran in uspešen.

Druge lastnosti najmlajših v družini

Ponavadi so najmlajši člani družine najbolj svobodomiselni, verjetno zato, ker njihovi starši postanejo bolj sproščeni pri vzgojnih tehnikah. Starši pri mlajšem otroku nekoliko zrahljajo pravila in tudi niso več tako zaskrbljeni in previdni.

Najmlajši je pogosto najmanj discipliniran. Ker so starši z vsakim otrokom bolj sproščeni, najmlajši sorojenec morda ne bo imel enako visokih standardov. To prispeva tudi k njihovemu svobodnemu duhu, saj ne bodo tako obremenjeni s popolnostjo.

Najmlajši lahko kažejo tudi odprto osebnost in so zabavni in nezapleteni. Pogosto imajo veliko šarma in zlahka osvojijo druge ljudi.

Profimedia

Po drugi strani pa morda tudi pogosteje iščejo pozornost in so bolj egocentrični in manipulativni kot drugi. To je zato, ker so najmlajši pogosto navajeni, da jim uspe in vedo, kaj deluje in kaj ne. Ker so navajeni doseči svoje, se bodo naučili razmišljati le o svojih željah in ne o drugih.

Poleg tega so bolj pustolovski in bolj tvegajo, ko gre za njihovo kariero ali izobraževanje. Ker so bolj sproščeni, so pripravljeni raziskovati in preizkušati različne stvari. Ne bojijo se neuspeha in uživajo v izkušnjah na poti.

Prav tako se ponavadi počutijo, kot da njihovi dosežki niso tako pomembni. Da bi se ločili od svojih starejših bratov in sester, iščejo edinstvene načine samoizražanja in so bolj čustveni in ustvarjalni.

Značilnosti in lastnosti prvorojenca

Prvorojeni otrok vsake družine lahko prvi najde svoje mesto v družini. To pogosto vodi do tega, da postanejo bolj odgovorni sorojenci in tisti, ki želijo ugajati odraslim. Vedno želijo narediti pravo stvar in trdo delajo, da bi dosegli popolnost.

Najstarejši brat ali sestra se prav tako čuti odgovornega za pomoč pri skrbi za mlajše brate in sestre. Starši so običajno pri prvem otroku strožji pri pravilih in so nanj pretirano pozorni. To povzroči, da najstarejši otrok čuti potrebo, da mora biti vedno popoln in ugajati svojim staršem.

Profimedia

Ker imajo starši več časa ena na ena z najstarejšim bratom in sestro, se ta nauči več. Ta prednost jim pomaga bolje razumeti in predelati svet okoli sebe.

Zaradi tega imajo ponavadi višji IQ kot drugi bratje in sestre.

Vse te značilnosti zvenijo odlično, vendar vodijo do resnih duševnih težav. Ker se prvorojenci ne sprostijo ali naredijo ničesar, kar se jim ne zdi popolno, so pogosto pod stresom. Pogosto se jim zdi, da nič, kar naredijo, ni dovolj dobro.

Profimedia

Poleg tega ne marajo tvegati, ker je njihov strah pred neuspehom tako močan. Ne marajo sprememb in ne uživajo v preizkušanju novih stvari.

Prvorojenci želijo uspeti v vsem, imajo pa tudi naslednje lastnosti:

  • zanesljivost
  • strukturiranost
  • previdnost
  • organiziranost

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.