16. 10. 2021, 08:30

Špela Hvalec: "Zelo sem alergična na izjave, kot je: ja, saj vem, samo pozitivno moram razmišljati!"

profimedia

Špela Hvalec, klinična psihologinja in psihoterapevtka, je za MMC Poglobljeno o anksioznih motnjah med drugim razložila, kakšno vlogo imajo pri krepitvi tesnobnosti in posledični anksioznosti napačni miselni vzorci, ki jih je mogoče najprej prek prepoznavanja, nato pa s pomočjo vedenjsko-kognitivne terapije tudi preoblikovati.

Gre za priučene miselne napake, katerih posledica je sistematičen način miselnega izkrivljanja resničnosti, v katerega posameznik trdno verjame.

O tem, kako jim je nazadnje le mogoče biti kos, je Špela Hvalec povedala naslednje:

"... samo prepoznavanje načeloma ni dovolj za korenitejše spremembe. Slediti mora drugi korak, in sicer uvrstitev teh negativnih samodejnih misli v kategorije, kot so katastrofiziranje, črno-belo mišljenje, napovedovanje prihodnosti, branje misli itn. Tretji korak je, da te izkrivljene misli zamenjamo z bolj realističnimi. Zelo sem alergična na takšne izjave, kot je "ja, saj vem, samo pozitivno moram razmišljati". Daleč od tega. V okviru vedenjsko-kognitivne terapije ni naš cilj pozitivno razmišljanje, ker je to lahko ravno tako izkrivljeno, ampak čim bolj realistično razmišljanje."

Vir: MMC Slovenija v prispevku: Anksiozne motnje: Kdor beži pred tesnobo, bo tekla za njim

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.