N. V. | 9. 5. 2022, 06:00

Ste vedeli, da so poljubčki lahko čarobni? Tako vplivajo na vašo duševno stanje

Profimedia

Že dolgo ta fizični izraz nežnosti velja za enega tistih, ki precej pripomore k našem zdravju.

Komuniciranje z nekom, ki ga imamo radi, seveda pomeni tudi poljubljanje. Dolgo je veljalo, da je to fizično izražanje naklonjenosti in nežnosti ena izmed naših treh osnovnih potreb. Zato smo raziskali, kako poljubi vplivajo na našo psiho in duševno stanje.

Med raziskavo, ki jo je izvedel Corey Floyd z univerze v Arizoni, so se psihologi osredotočili na poljube z romantično ali spolno konotacijo, rezultati pa so takšni, da se boste poljubljali še bolj ...

Raziskava poljubčkov

V študiji so sodelovali pari, ki so poročeni ali živijo skupaj. V šestih tednih je polovica parov, ki so sodelovali v raziskavi, prejela "navodila", po katerih bi se morali poljubljati pogosteje kot običajno, piše YourTango.

Čez nekaj časa so opazili, da je to postalo 'rutinski' del njihove interakcije. To se zgodi v trenutku, ko se boste poljubljali pogosteje in dlje, kot to delate trenutno, sklene Floyd.

Zadovoljstvo, stres, holesterol …

Čeprav so bili proučeni številni drugi dejavniki, se je ključna sprememba, ki so jo opazili med udeleženci študije, nanašala na njihovo zadovoljstvo v razmerju, stres in raven holesterola.

Dejansko se je udeležencem študije znižala raven holesterola v krvi. Nižji holesterol je pomemben, ker je visok holesterol dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja.

Zdi se, da je treba dodati na seznam tistih splošnih navodil, ki jih izdajajo kardiologi z "bodi gibalno aktiven, jej zdravo" še "čim več se poljubljaj".

Zato se, ko boste naslednjič živčni in pod stresom, ne prepirajte z osebo, ki jo imate radi. Poljubite se.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.