9. 10. 2019, 08:12 | Vir: Cosmopolitan

Stroka svetuje, kako izboljšati odnos z otrokom in ga spodbuditi, da se vam zaupa

Shutterstock

Majhna sprememba v vašem vsakdanu lahko znatno vpliva na odnos, ki ga imate s svojim otrokom. Ne glede na to, koliko je star. 

Zavedamo se, da večina staršev želi svojim otrokom le najboljše in da se po svojih najboljših močeh trudijo predati vrednote in pa potomce obvarovati vsega hudega ter jim omogočiti kar najbolj brezskrbno in srečno življenje. Vendar vemo tudi to, da so prav starši hkrati tudi glavni krivci, da včasih življenje le ni tako brezskrbno in srečno, in to prav zaradi nekaterih njihovih dejanj.

Zakaj se odnos med starši in otroci med odraščanjem pogosto skrha?

Odstopanje od pričakovanj

Zagotovo niso vse namere in želje, ki jih imate starši za svoje 'male zaklade', slabe, zaplete pa se takrat, ko se vaša pričakovanja nikakor ne skladajo z otrokovimi. Eden od pogostejših vzrokov, ki vodi do krhanja odnosov, je zagotovo izbira poklica.

Preberite, kako se je ob tem počutila študentka Anja:

Anja ne skriva naklonjenosti do svojih staršev, a hkrati priznava, da se je v nekem trenutku od njiju preprosto morala oddaljiti, da je lahko zakorakala po svoji poti. "Bilo je proti koncu osnovne šole, ko sem se morala odločiti, kam naprej. Z mami sva sedeli na kavču in se pogovarjali o različnih možnostih. Bilo je, kot da bi se pogovarjali dve steni. Medtem ko sem ji jaz razlagala o svojih umetniških ambicijah, mi je ona svetovala poklic medicinske sestre. Pogovor se je takrat končal tako, da sem na njen predlog izbuljila oči, jo vprašala, ali me sploh pozna (glede na to, da ne prenesem pogleda na kri), in odvihrala v svojo sobo ter se odločila, da bom od tistega trenutka odločitve sprejemala sama."

Shutterstock

Zlata ptička v zlati kletki

"Punčke ne smejo jesti z odprtimi usti ... Če boš tako jedla, se ne bo nihče želel poročiti s tabo." Podobnih fraz, ki se končajo z grožnjo, da boš ostala sama, je pri vzgoji deklic še nekaj in vplivajo tako na odnos, ki ga imajo pozneje same s seboj, kot na odnos z drugimi.

Prav zaradi tega se je bralka Manja leta bojevala občutkom, da ni dovolj dobra za druge, povsem nezavedno pa ji ga je vlivala njena mama. "Še ena tipična nedelja z družinskim kosilom, ki se je končalo s kavo in piškoti. Potem ko sem segla po drugem kosu peciva, mi je mama pred vso družino navrgla očitek, naj pazim na nivo sladkorja. Z užitkom sem ugriznila še v drugi piškot in pred vsemi oznanila, da je to zadnjič, ko sem prisotna pri skupnem obedu. Mama je seveda vztrajala pri tem, da mi želi zgolj najboljše, jaz pa še danes vztrajam pri tem, da naša druženja od takrat ne potekajo ob hrani. Niti za božič."

Kako izboljšati odnos z otrokom? To pravi profesor psihologije, Michael Bordt

Osebe, ki imajo dober odnos s starši, so notranje svobodne. Čustveno, dejansko in miselno so popolnoma neodvisne od staršev. Dopustijo si biti to, kar so. Tako s svojimi dobrimi kot slabimi lastnostmi. Osebe, ki so s starši v konfliktu, jim zagrizeno kljubujejo in nasprotujejo ali ne prenesejo misli na to, da bi jih razočarale, pozabijo slediti svojim sanjam in ambicijam. Ravno tako ljudje, ki želijo za vsako ceno ugajati staršem, v strahu, da bi izgubili njihovo naklonjenost. Takšni posamezniki svoje sanje in ambicije nadomestijo z ambicijami staršev. Na koncu je izid tako pri tistih, ki se jim upirajo, kot pri onih, ki jim ugajajo, isti. Ti ljudje namreč ne sprejemajo lastnih odločitev, ampak odločanje prepuščajo staršem. Človek pa se ne more zares izoblikovati, če se ne zna poslušati in se odločati sam zase.

Shutterstock

Začnite tako, da si najprej vzemite nekaj časa za razmislek in si odgovorite na nekaj vprašanj, kot so: Ste kdaj razočarani nad svojimi otroki? Kako oziroma s čim? Ali so starši kdaj razočarali vas? S čim? Se spet in spet vračate k istim dogodkom, ki so vas razočarali? Vas določene stvari ali določeni ljudje vedno znova razočarajo? Če da, zakaj vas to vedno spravi s tira? Vam ta razočaranja preprečujejo, da bi v življenju napredovali? Ali obstaja oseba, ki jo želite razočarati? In kako sprejemate samo sebe, glede na to, da želite nekoga razočarati?

"Predvsem je pomembno, da se soočimo in pomirimo sami s seboj ter šele po tem, ko to dosežemo, sprožimo mirovni proces tudi z drugimi osebami."

Sicer pa strokovnjaki zatrjujejo, da lahko s pravimi vprašanji otroka spodbudite k temu, da vam zaupa veliko več, kot bi vam sicer. 

Jutri ga lahko namesto vprašanja 'Kako je bilo v šoli' vprašate katerega od spodnjih vprašanj, in s tem naredite prvi korak na poti k uspešnemu odnosu.

TO so vprašanja, ki bodo otroka spodbudila, da se pogovarja z vami:

 1. Kaj te je nasmejalo danes?
 2. Je naredil kdo kaj prijaznega zate?
 3. Si ti naredil(a) kaj prijaznega za druge?
 4. Si naredil(a) kaj ustvarjalnega?
 5. Kaj je bila najboljša stvar danes?
 6. Si pomagal(a) komu?
 7. Si rekel(rekla) komu “hvala”?
 8. Ste se učili kaj, kar ne razumeš?
 9. Ti je dalo kaj misliti?
 10. S kom si se igral(a) danes?
 11. Kaj si se naučil(a) novega in te je presenetilo?
 12. Si zadovoljen(zadovoljna) s hrano v šoli?
 13. Kako dober je bil današnji dan od 1 do 10?
 14. Si bil pogumen (bila pogumna) danes?
 15. Si postavil(a) učiteljem kakšno vprašanje? Če ne, zakaj ne?
 16. Se veseliš jutrišnjega dne?
 17. Kaj je bilo najtežje danes?
 18. Če bi lahko spremenil(a) eno stvar glede današnjega dne, kaj bi to bilo?
 19. So bili učitelji dobre volje in se smejali?
 20. Kaj te je osrečilo danes?
 21. Kaj si naredil(a) danes, na kar si ponosen (ponosna)?
 22. Če bi bil (bila) učitelj, kaj bi ti učil(a) otroke?

Pripravili: Nina Vidrih in Kaja Berlot
Fotografije: Shutterstock

Preberite še: Danica Badovinac: Slovenka, ki si je v Indoneziji ustvarila družino in službo ali pa "Prodajam dizajnerski plašč. Cena: 100 evrov” (naša novinarka izkusila izsiljevanje z grožnjami spletnih goljufov)

Priporočamo tudi: Je naravna kozmetika res naravna? To morate vedeti, preden se odločite za nakup

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.