Maja Fister | 24. 6. 2020, 06:30

To je 5 najpomembnejših mehkih veščin prihodnosti

Unsplash

Razvoj tehnologije je v številne branže prinesel bojazen, da bodo "roboti" prevzeli naša delovna mesta. A eno ostaja gotovo, človeški faktor in naše mehke veščine so nekaj, česar tehnologija ne zna in verjetno niti nikoli ne bo znala, vsaj ne na tak način.

Zadnja leta vedno glasneje govorimo o pomembnosti mehkih veščin, tako za osebne odnose kot karierne poti. Človeška toplina, empatija, zmožnost komuniciranja, neusahljiva kreativnost, elastičnost, zmožnost poslušanja, učenja iz napak in prilagajanje naslednjih korakov glede na čustva druge strani, je le peščica stvari, ki nas razlikujejo od tehnologije in nam dajejo prednost.

Avtomatizacija številnih delovnih procesov bo zagotovo spremenila in preoblikovala marsikatera delovna mesta, sploh tista, ki jih lahko tehnologija opravi hitreje, natančneje in nenazadnje tudi ceneje. A dela je dovolj za vse, vsaj dokler se zavedamo pomembnosti veščin, ki jih je vredno razvijati. Poleg trdih veščin, ki so bolj tehnične narave in se jih učimo v šolah, je ključno, da pozornost posvečamo tudi mehkim veščinam. Poglejmo, katere so mehke veščine prihodnosti.

Empatija in komunikacija

Grajenje dobrih odnosov in poglabljanje zaupanje je tisto, kar uspešna podjetja ločuje od tistih, ki jim stranke ne zaupajo – in se posledično ne vračajo. Ne glede na industrijo, je pristen človeški stik, ki ga gradimo z dobro komunikacijo in empatičnim sogovornikom, ključen za uspešno poslovanje. Googlova študija kaže, da 60 odstotkov vprašanih pri nakupu še vedno raje komunicira z resnično osebo, ne le z robotskim odzivnikom. Zanimiv je tudi podatek, da se povečuje število izobraževanj zaposlenih na temo empatije in komuniciranja.

Kreativnost 

Delovna mesta, kjer ima kreativnost veliko vlogo, so med najbolj varnimi pred avtomatizacijo. Posamezniki odprte glave, ki jih žene skoraj otroška radovednost v spremljavi z dobro disciplino, bodo na trgu dela še bolj iskani.

Kritično mišljenje in iznajdljivo reševanje problemov

Izledki študije B2B raziskovalnega podjetja Clutch kažejo, da je kritično mišljenje, ki vključuje kreativno reševanje problemov in prilagodljivost, ključen nabor veščin za uspešno poslovanje. Ne glede na to, do kakšne mere bo napredovala naša tehnologija, vedno bo potrebovala spremstvo človeka, ki bo s kritičnim mišljenjem znal razsoditi in sprejeti zadnjo odločitev in potezo.

Primer sožitja tehnologije in človeških veščih so na primer odvetniške pisarne, ki s pomočjo tehnologije iščejo primerno dokumentacijo in zakone, a le človeški um je tisti, ki na podlagi zbranega gradiva na koncu razsodi, komu v prid gre primer. 

Živimo v času, ko so različne informacije izredno dostopne, hkrati pa se je v njih zelo lahko tudi izgubiti. Kritično mišljenje nam omogoča, da znamo ločiti zrno od plevela. To vključuje tudi kritično sprejemanje informacij – ni vse, kar preberemo na spletu, tudi resnično. Ločevanje pravih informacij od lažnih zahteva izkušnje, znanje, razum, zdravo pamet in vse tisto, česar tehnologija še nima.

Kreativno reševanje problemov pa je nekaj, kar podjetja iščejo pri kandidatih za vodilne pozicije in temu vedno pogosteje dajejo večji pomen kot kakršnimkoli tehničnim znanjem. 

Strateško načrtovanje 

Številna podjetja že uporabljajo avtomatizirana orodja, algoritme in digitalne asistente, ki objavljajo digitalne vsebine po ustaljenem urniku, kar precej olajša delo. Medtem ko ta orodja prihranijo precej časa in energije, pa ne sestavljajo celotnih strategij delovnih procesov. Vse podatke, ki nam jih dajo, mora nekdo analizirati in na podlagi teh strateško postaviti nove cilje ter načrte. In tu pridejo na vrsto ljudje, ki imajo močne strateške veščine, na podlagi katerih nato teče nadaljnje delo.

Inovativnost, vizionarskost in domišljija

Kaj pa pridemo brez domišljije, kajne? Z vsemi tehnološkimi napredki in presežki v zadnjih desetletjih skoraj pozabljamo, kdo stoji za njimi. Ljudje. Natančneje – vizionarski ljudje. Tisti, ki so si vse to lahko predstavljali, preden smo vsi ostali to sploh spoznali. Takšne domišljije računalnik sam ne premore. Inovacije pridejo od ljudi, ki jih ni strah velikih sanj, ki znajo videti stvari, preden te sploh obstajajo. In spodbujanje takšnih idej je vedno pametna izbira. 

Dejstvo je, da bo tehnologija v prihodnjem desetletju dodobra pretresla delovna mesta, kot smo jih poznali do zdaj. A prav razvijanje mehkih veščin prihodnosti je tisto, kar bo omogočalo, da se zaposleni izkažejo v tistem, kar jim je resnično pisano na kožo, hkrati pa delujejo v sožitju z umetno inteligenco in ne eden proti drugem.

PREBERITE ŠE: Kaj so mehke veščine in zakaj jih nikoli ne smete podcenjevati ALI Nina Majcen: Tista podjetnica, ki v krizi podira rekorde in razvija posel

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.